Σχολείον Ψαλτικής

    English (United Kingdom)
      

Τμήμα Παλαιογραφίας: ΕξηγήσειςΔογματικόν Θεοτοκίον Δανιήλ Πρωτοψάλτου, ήχος α, εξήγησις Κωνσταντίνου Φωτόπουλου.

Εκτύπωση

Διάδοση του μέλους

Πρόκειται για το πρώτο από τη σειρά των δογματικών θεοτοκίων του εσπερινού που τόνισε ο Δανιήλ Πρωτοψάλτης και που μαζί με τα  κεκραγάρια και τα πασαπνοάριά του γνώρισαν μεγάλη διάδοση το 18ο αιώνα. Τα μέλη αυτά, από όσο γνωρίζω, δεν είχαν εξηγηθεί μέχρι και το 2009 όταν, στην ιστοσελίδα μας, σας παρουσιάσαμε εξηγημένα τα κεκραγάρια, τα πασαπνοάρια και το δογματικό θεοτοκίο του πλαγίου δευτέρου ήχου. Το αξιοπερίεργο με τα στιχηραρικά μέλη του Δανιήλ είναι ότι παραδίδονται στα χειρόγραφα σε αρκετές διαφορετικές εκδοχές. Συχνά, μάλιστα, οι πιο ιδιόμορφες «θέσεις» αντικαθίστανται από πιο γνώριμες και δοκιμασμένες. Σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των χειρογράφων παρουσιάζονται και στην ορθογραφία της παλαιάς γραφής, η οποία στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι η πλέον δόκιμη.

Περισσότερα...
 

Άξιον Εστίν Αποστόλου Κώνστα του Χίου, ήχου πλ. α΄, εξήγηση Φωτόπουλου Κων/νου.

Εκτύπωση

Όπως συμβαίνει και με τα υπόλοιπα «Άξιον εστίν» του Αποστόλου Κώνστα του Χίου, έτσι και αυτό του πλαγίου πρώτου ήχου, συναντάται στα θεωρητικά εγχειρίδια του μελοποιού στα πλαίσια της θεωρητικής κατοχύρωσης των ήχων. Η σύνθεση έχει γίνει κατά τον ειρμολογικό δρόμο ή, κατά την επικρατούσα ορολογία, σύμφωνα με το αργό ειρμολογικό είδος μελοποιίας. Ως σύνθεση είναι αρκετά απλή και παραπέμπει στον τρόπο με τον οποίο έχουν συντεθεί οι ειρμοί του πλαγίου πρώτου ήχου καθώς και τα ευλογητάρια του Πέτρου Λαμπαδαρίου εκ του Κε. Ένα παρόμοιο «Άξιον εστίν» συνθέτει και ο σύγχρονος του Κώνστα, Γρηγόριος Πρωτοψάλτης.

Περισσότερα...
 

Άξιον Εστίν Αποστόλου Κώνστα του Χίου, ήχου α΄, εξήγηση Φωτόπουλου Κων/νου.

Εκτύπωση

Το παρόν «άξιον εστίν» συναντάται στα αυτόγραφα θεωρητικά εγχειρίδια του Αποστόλου Κώνστα του Χίου και παρατίθεται  στα πλαίσια της θεωρητικής τεκμηρίωσης του πρώτου ήχου.

Πριν το «άξιον εστίν» αναγράφονται εκφράσεις όπως: «Κατά δέ ειρμολογικόν χρόνον εστίν  ούτω· μέσος

Περισσότερα...
 
 

Τιμιωτέρα Δανιήλ Πρωτοψάλτου, ήχος πλ. δ', εξήγηση Φωτόπουλου Κων/νου.

Εκτύπωση

Στο παρελθόν εξηγήσαμε και σας παρουσιάσαμε την «τιμιωτέρα» του πρώτου ήχου, σε μέλος Δανιήλ Πρωτοψάλτου. Αφού προβήκαμε σε σύγκριση με το αντίστοιχο μέλος του Πέτρου Λαμπαδαρίου, τονίσαμε το μεγάλο βαθμό ομοιότητάς τους.

Περισσότερα...
 
Σελίδα 1 από 3
You are here:

Τελευταία Νέα

Ο Κυριάκος Γκουβέντας στο "Σχολείον Ψαλτικής"

Από φέτος στο «Σχολείον Ψαλτικής» θα διδάσκει ένας από τους μεγαλύτερους δεξιοτέχνες του παραδοσιακού βιολιού, ο Κυριάκος Γκουβέντας.​ ​Δυνατότητα ατομικών και  ομαδικών μαθημάτων για τους ενδιαφερόμενους όλων των ηλικιών.​ Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

 

 

 

Πόσο συχνά ακούτε ελληνική παραδοσιακή μουσική;
 

"Ψαλτικές Περιηγήσεις" στα FM

Ακούστε στους 91.2 των FM, κάθε Σάββατο στις 7.30 μ.μ., την εκπομπή «Ψαλτικές Περιηγήσεις» που παρουσιάζουν οι ιδρυτές της Σχολής μας.