Σχολείον Ψαλτικής

    English (United Kingdom)
      

Δοξαστικό αίνων Αγίας Φιλοθέης, μέλος Κων/νου Μπουσδέκη

Εκτύπωση

Το παρόν δοξαστικό των αίνων από την ακολουθία της Αγίας Φιλοθέης της Αθηναίας, μελοποιήθηκε με σκοπό να ψαλλεί στην αγρυπνία της Ιεράς Μονής Αγίας Φιλοθέης Εκάλης Αττικής (2008), την ομώνυμη ημέρα της πανηγύρεώς της, στην οποία ψάλλει ανελλιπώς ο Βυζαντινός Χορός «Εν Ψαλτηρίω» από το έτος 1998. Η μελοποίηση έγινε κατά το «ύφος» του Πέτρου Φιλανθίδη. Πανηγυρικές, μελωδικότατες και έντεχνες μουσικές γραμμές με έμφαση στα νοήματα και προσπάθεια τήρησης του τετράσημου ρυθμού, είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της μελοποιητικής πρακτικής του Φιλανθίδη. Οι μουσικές «θέσεις» που χρησιμοποιεί, όπως και ο ίδιος μας μαρτυρεί, είναι μια μίξη των κλασικών παλαιών στιχηραρικών «θέσεων» του Ιακώβου Πρωτοψάλτου –άλλοτε αυτούσιων και άλλοτε συντετμημένων -και των νεότερων σύντομων στιχηραρικών του Πέτρου Πελοποννησίου.

Ο Φιλανθίδης, που έζησε στα τέλη του δεκάτου ενάτου και αρχές του εικοστού αιώνα αποτελεί, σίγουρα, μεγάλη μουσική φυσιογνωμία της εποχής του και όχι μόνο. Το έργο του, είναι μοναδικό και πρωτότυπο καθώς εισάγει ένα νέο «είδος» μελοποιίας. Τα μελοποιήματά του, περιέχουν μεν καινοτομίες, δεν ξεφεύγουν όμως από το απαιτούμενο σοβαρό, μεγαλοπρεπές και εκκλησιαστικό πλαίσιο που επιβάλλει η ιερά παράδοσή μας. Για το λόγο αυτό, επικράτησε με τα χρόνια και στο Άγιον Όρος, παραμερίζοντας, βέβαια, σε πολλές των περιπτώσεων το Δοξαστάριο του Ιακώβου (δυστυχώς). Έφτασε δε, ειδικά για τις ενορίες "στον κόσμο", σε σημείο να θεωρείται η καλύτερη και μέση λύση (από απόψεως χρόνου) κατά την επιλογή του δοξαστικού που θα ψαλλεί.

 

1

 

 

 

a

 

 

 

b

 
You are here:

Τελευταία Νέα

Ο Κυριάκος Γκουβέντας στο "Σχολείον Ψαλτικής"

Από φέτος στο «Σχολείον Ψαλτικής» θα διδάσκει ένας από τους μεγαλύτερους δεξιοτέχνες του παραδοσιακού βιολιού, ο Κυριάκος Γκουβέντας.​ ​Δυνατότητα ατομικών και  ομαδικών μαθημάτων για τους ενδιαφερόμενους όλων των ηλικιών.​ Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

 

 

 

Πόσο συχνά ακούτε ελληνική παραδοσιακή μουσική;
 

"Ψαλτικές Περιηγήσεις" στα FM

Ακούστε στους 91.2 των FM, κάθε Σάββατο στις 7.30 μ.μ., την εκπομπή «Ψαλτικές Περιηγήσεις» που παρουσιάζουν οι ιδρυτές της Σχολής μας.