Σχολείον Ψαλτικής

    English (United Kingdom)
      

Βιολί

Εκτύπωση


Κυριάκος Γκουβέντας, βιολίΟ Κυριάκος Γκουβέντας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1966. Στην ηλικία των δώδεκα ετών, ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές. Το 1991, απέκτησε το Δίπλωμα σολίστ στο Βιολί και το Πτυχίο Αρμονίας από το Ωδείο Βορείου Ελλάδος και, παράλληλα, το L.R.M.S. της Royal Academy of Music του Λονδίνου.

Από το 1980, άρχισε συστηματικά να εργάζεται ως μουσικός και να συμπράττει με πολλούς καταξιωμένους καλλιτέχνες. Έκτοτε, έχει πραγματοποιήσει πλήθος εμφανίσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό ενώ έχει πλούσια συμμετοχή στη δισκογραφική παραγωγή. Το 2004, το Πανεπιστήμιο SOAS του Λονδίνου τον επέλεξε ως εκπρόσωπο της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής στο Φεστιβάλ “Genius of the violin”.

Είναι μουσικός επιμελητής πολλών δισκογραφικών και εντύπων εκδόσεων του Αρχείου Ελληνικής Μουσικής ενώ συνεχής είναι και η συμμετοχή του σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές μουσικές εκπομπές. Εκτός από την παραδοσιακή μουσική έχει ασχοληθεί συστηματικά και με το ρεμπέτικο τραγούδι, την «κλασική μουσική» και το «έντεχνο». Είναι μέλος του Συγκροτήματος Παραδοσιακής Μουσικής του Δήμου Θεσσαλονίκης, μόνιμο μέλος του μουσικού συνόλου “Primavera in Salonicο” και ιδρυτικό μέλος της Εστουδιαντίνας Νέας Ιωνίας.

Από το 1989, ξεκίνησε η ενασχόλησή του με τη διδασκαλία και έχει συνεργαστεί με πολλά Ωδεία και άλλους φορείς. Μεταξύ άλλων, έχει υπάρξει δάσκαλος στο Τ.Ε.Ι. Ηπείρου και συγκεκριμένα στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής της Άρτας καθώς και συντονιστής του μουσικού συνόλου στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Εκτός των τακτικών μαθημάτων, έχει διδάξει σε σεμινάρια και εργαστήρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό όπως, για παράδειγμα, στο φεστιβάλ βιολιού του Ile de France, στο Παρίσι, στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, στη Σχολή Ασιατικών και Αφρικανικών Μουσικών Σπουδών (S.O.A.S.). Το 2015, ξεκινά η συνεργασία του με το «Σχολείον Ψαλτικής».

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

Κων/νος Φωτόπουλος, βιολί

fotopoulos kwnstantinos

Ο Κων/νος Φωτόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1982. Σε μικρή ηλικία ξεκινά μαθήματα μουσικής με τον πατέρα του αιδεσιμολ. πρωτοπρ. π.Ιωάννη Φωτόπουλο. Αργότερα συνεχίζει τις σπουδές του κοντά στον Πρωτοψάλτη Κων/νο Παπαχριστοδούλου, και στον αιδεσιμ. πρωτοπρεσβύτερο π. Αναστάσιο Τραϊφόρο με τον οποίο αποκτά το Πτυχίο Ιεροψάλτου το 2000 και το Δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής το 2001 με βαθμό «Άριστα». Σημαντική είναι η ωφέλειά του από τη συχνή συναναστροφή του με δασκάλους όπως είναι, για παράδειγμα, οι άρχοντες Δημήτριος Σουρλατζής και Δημήτριος Ιωαννίδης, ενώ τα μέγιστα ωφελήθηκε από την παρακολούθηση ιδιαιτέρων μαθημάτων από τον Αρχ. Λαμπαδ. της Μ.τ.Χρ.Εκκλ. Βασίλειο Εμμανουηλίδη, για τρία έτη.

Πέρα από τις σπουδές του στη βυζαντινή μουσική ασχολήθηκε και με το παραδοσιακό βιολί με δασκάλους τον Στέλιο Καλαϊτζάκη αρχικά και τον Ιωάννη Ζευγόλη αργότερα. Το 2000 εισήχθη στη φιλοσοφική σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών στον τομέα της φιλολογίας, ενώ το 2001 αποκτά το πτυχίο της αρμονίας.

Από το 2004 και για τρία χρόνια διαμένει στη Μόσχα προκειμένου να οργανώσει και να διευθύνει εκεί σχολή βυζαντινής μουσικής αλλά και βυζαντινού χορού, την εποπτεία των οποίων διατηρεί μέχρι και σήμερα. Στα τρία αυτά χρόνια κυκλοφορούν τρεις ψηφιακοί δίσκοι στους οποίους ψάλλουν χοροί υπό τη διεύθυνσή του, ενώ ο χορός της σχολής ψάλλει σε ακολουθίες και συναυλίες, τόσο εντός όσο και εκτός Ρωσσίας. Εκεί, επίσης, ασχολείται με μεταγραφές κλασσικών μαθημάτων στη σλαβονική γλώσσα, αλλά και με τη μελοποιία γενικότερα ενώ κατά καιρούς συμμετέχει σε μουσικολογικά συνέδρια.

Έχει διατελέσει πρωτοψάλτης στο ιερό παρεκκλήσιο των Αγ. Αποστόλων της περιοχής Αγ. Παρασκευής, λαμπαδάριος του Ι.Ν. Αγ. Αικατερίνης Πλάκας, πρωτοψάλτης του Ι.Ν. προφήτου Ηλιού στο Πόρτο Ράφτη ενώ σήμερα είναι Πρωτοψάλτης του Ι. Ν. Αγ. Κοσμά του Αιτωλού Αμαρουσίου.

Το 2008 με το συνεργάτη του Κων/νο Μπουσδέκη ιδρύουν στο Μαρούσι Αττικής το «Σχολείον Ψαλτικής» και το βυζαντινό χορό «Εν Ψαλτηρίω».

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

 
You are here:

Τελευταία Νέα

Ο Κυριάκος Γκουβέντας στο "Σχολείον Ψαλτικής"

Από φέτος στο «Σχολείον Ψαλτικής» θα διδάσκει ένας από τους μεγαλύτερους δεξιοτέχνες του παραδοσιακού βιολιού, ο Κυριάκος Γκουβέντας.​ ​Δυνατότητα ατομικών και  ομαδικών μαθημάτων για τους ενδιαφερόμενους όλων των ηλικιών.​ Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

 

 

 

Πόσο συχνά ακούτε ελληνική παραδοσιακή μουσική;
 

"Ψαλτικές Περιηγήσεις" στα FM

Ακούστε στους 91.2 των FM, κάθε Σάββατο στις 7.30 μ.μ., την εκπομπή «Ψαλτικές Περιηγήσεις» που παρουσιάζουν οι ιδρυτές της Σχολής μας.