Σχολείον Ψαλτικής

    English (United Kingdom)
      

Δοξαστικό των αίνων της Οσιομάρτυρος Φιλοθέης της Αθηναίας, μέλος των μαθητών του "Σχολείου Ψαλτικής", ήχος πλ. α'

Εκτύπωση

Το παρόν δοξαστικό των αίνων της εορτής της Οσιομάρτυρος Φιλοθέης της Αθηναίας, μελοποιήθηκε το Φεβρουάριο του 2010 από το δεύτερο τμήμα μελοποιΐας του Σχολείου Ψαλτικής.

Όπως έχουμε αναφέρει, τα τμήματα μελοποιΐας του Σχολείου Ψαλτικής, δουλεύουν πάνω στη μελοποιητική πρακτική που ακολουθούσε ο Πέτρος Λαμπαδάριος, ο Πελοποννήσιος. Ο Πέτρος, χρησιμοποιεί πολύ συγκεκριμένες μουσικές θέσεις, ανάλογα με το μέτρο και τον τονισμό των λέξεων, το φθόγγο στον οποίο καταλήγει η «θέση» κ. ά.  Έτσι, οι μαθητές, αφού μάθουν ορισμένα πράγματα για τη δομή που πρέπει να έχει ένα ιδιόμελο και με βάση την εμπειρία τους, συνθέτουν αυτές τις θέσεις έτσι ώστε να «δέσουν» μεταξύ τους. Τη σημαντική δουλειά της συλλογής και καταγραφής των μουσικών θέσεων ανά ήχο και ανά φθόγγο έχει αναλάβει ο καθηγητής Κων/νος Φωτόπουλος, δουλειά την οποία ξεκίνησε στη Ρωσία όπου υπήρχε έντονη η ανάγκη μελοποίησης των ύμνων στα σλαβικά. Είναι ένα πολύ σημαντικό έργο, που δίνει νέα πνοή στον τομέα της μελοποιΐας και μας υποδεικνύει ότι εκτός της μουσικής καλλιτεχνίας και έμπνευσης του -κάθε- δημιουργού, υπάρχουν κανόνες στη μελοποιΐα, τους οποίους οι παλαιοί τηρούσαν απαρεγκλίτως. 

 
You are here:

Τελευταία Νέα

Ο Κυριάκος Γκουβέντας στο "Σχολείον Ψαλτικής"

Από φέτος στο «Σχολείον Ψαλτικής» θα διδάσκει ένας από τους μεγαλύτερους δεξιοτέχνες του παραδοσιακού βιολιού, ο Κυριάκος Γκουβέντας.​ ​Δυνατότητα ατομικών και  ομαδικών μαθημάτων για τους ενδιαφερόμενους όλων των ηλικιών.​ Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

 

 

 

Πόσο συχνά ακούτε ελληνική παραδοσιακή μουσική;
 

"Ψαλτικές Περιηγήσεις" στα FM

Ακούστε στους 91.2 των FM, κάθε Σάββατο στις 7.30 μ.μ., την εκπομπή «Ψαλτικές Περιηγήσεις» που παρουσιάζουν οι ιδρυτές της Σχολής μας.