Σχολείον Ψαλτικής

    English (United Kingdom)
      

1ος ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΜΕΛΟΠΟΙΪΑΣ ΜΑΡΤΙΟΣ – ΜΑΪΟΣ 2010 - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Εκτύπωση

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο 1ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Μελοποιΐας που διοργάνωσε φέτος το «Σχολείον Ψαλτικής». Διαγωνισμοί γίνονταν συχνά παλαιότερα, στην Κων/πολη. Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν ο διαγωνισμός «Άξιον εστίν», νικητής του οποίου κρίθηκε ο Γρηγόριος Πρωτοψάλτης με το γνωστό άξιον εστίν, ‘‘το σύνηθες’’, του δευτέρου ήχου.
Το θέμα στο φετινό διαγωνισμό που διοργάνωσε η Σχολή μας, ήταν η μελοποίηση του μεγαλυναρίου της Θεοτόκου «άξιον εστίν».
Την κριτική επιτροπή αποτέλεσαν μερικοί από τους πιο καταξιωμένους πρωτοψάλτες και μελοποιούς του ελλαδικού χώρου. Ο ιερομόναχος Θωμάς και Γέρων της ιεράς αδελφότητας Θωμάδων του Αγίου Όρους, ο  Άρχων Δομέστιχος της Μ. τ. Χ. Ε, κ. Παϊκόπουλος Δημοσθένης, ο Άρχων Πρωτοψάλτης της Α. Α. Κων/πόλεως, κ. Ταλιαδώρος Χαρίλαος, ο Άρχων Πρωτοψάλτης της Α. Α. Κων/πόλεως, κ. Ιωαννίδης Δημήτριος, ο Πρωτοψάλτης Ι. Μ. Νικαίας, κ. Μηναϊδης Μηνάς και ο  Πρωτοψάλτης κ. Γιάννου Νικόλαος.
Νικητής του διαγωνισμού κρίθηκε ο πρωτοψάλτης του Ι. Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών Κορυδαλλού, κ. Ιωάννης Παπαδόπουλος. Το βραβευθέν ‘‘άξιον εστίν’’ είναι μελοποιημένο σε ήχο πλάγιο του δευτέρου και συγκέντρωσε γενική βαθμολογία 8,5 με άριστα το 10. Παρακάτω μπορείτε να δείτε τα 10 καλύτερα ‘‘άξιον εστίν’’ καθώς και να ακούσετε το πρώτο σε εκτέλεση του βυζαντινού χορού «Εν Ψαλτηρίω».
Ευχαριστούμε όλους τους συμμετέχοντες καθώς και τα μέλη της κριτικής επιτροπής που μας τίμησαν με τη συμμετοχή τους και ευχόμαστε σε όλους καλό καλολαίρι.

01. Παπαδόπουλος Ιωάννης, ήχος πλ. β'Ηχογράφηση από βυζαντινό χορό «Εν Ψαλτηρίω»
02. Λιναρδάκης Ευάγγελος, ήχος πλ. δ'
03. Χατζηπαναγιωτίδης Γιώργος, ήχος πλ. δ'
04. Λάμπρου Κωνσταντίνος, ήχος β'
05. Παπαδόπουλος Ιωάννης, ήχος πλ. δ'
06. Μαούνης Δημήτριος, ήχος βαρύς
07. Μαούνης Δημήτριος, ήχος δ'
08. Τσακίρογλου Χρήστος, ήχος βαρύς
09. Λάμπρου Κωνσταντίνος, ήχος βαρύς
10. Τρικοίλης Σακελλάρης, ήχος α'


Σχετικά άρθρα:
1ος ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΜΕΛΟΠΟΙΪΑΣ 2010
Φωτογραφίες από την απονομή
Σχόλια των μελών της κριτικής επιτροπής για τους διαγωνιζόμενους
Σχόλια των μελών της κριτικής επιτροπής για το διαγωνισμό

 
You are here:

Τελευταία Νέα

Ο Κυριάκος Γκουβέντας στο "Σχολείον Ψαλτικής"

Από φέτος στο «Σχολείον Ψαλτικής» θα διδάσκει ένας από τους μεγαλύτερους δεξιοτέχνες του παραδοσιακού βιολιού, ο Κυριάκος Γκουβέντας.​ ​Δυνατότητα ατομικών και  ομαδικών μαθημάτων για τους ενδιαφερόμενους όλων των ηλικιών.​ Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

 

 

 

Πόσο συχνά ακούτε ελληνική παραδοσιακή μουσική;
 

"Ψαλτικές Περιηγήσεις" στα FM

Ακούστε στους 91.2 των FM, κάθε Σάββατο στις 7.30 μ.μ., την εκπομπή «Ψαλτικές Περιηγήσεις» που παρουσιάζουν οι ιδρυτές της Σχολής μας.