Σχολείον Ψαλτικής

    English (United Kingdom)
      

Σεμινάρια με τον Αντώνη Απέργη

Εκτύπωση

Το Σάββατο και την Κυριακή 7-8 Μαΐου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στους χώρους του «Σχολείου Ψαλτικής» το προγραμματισμένο σεμινάριο για την ανάπτυξη και διεύρυνση της μουσικότητας, με διδάσκοντα τον καθηγητή της σχολής μας, γνωστό δεξιοτέχνη και μουσικοσυνθέτη Αντώνη Απέργη. Το σεμινάριο παρακολούθησαν τόσο μαθητές της σχολής μας όσο και άλλοι ψάλτες, οργανοπαίκτες και τραγουδιστές.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι την πρώτη ημέρα εντύπωση έκαναν οι ρυθμικές ασκήσεις που παρουσιάστηκαν, έξω από τις συμβατικές θεωρίες των ωδείων. Δόθηκε βάρος στο ρόλο της άρσης και του εγκιβωτισμού μικρών ρυθμικών σχημάτων σε άλλα μεγαλύτερα, ενώ έγινε κατανοητό πώς ασκήσεις που αφορούν στο ρυθμό, μπορούν να διευρύνουν τη φαντασία του καλλιτέχνη στον τομέα της μελωδίας και να πλουτίσουν το μουσικό του λεξιλόγιο. Τη δεύτερη μέρα ο Αντώνης Απέργης με τον τρόπο του μας οδήγησε σε ανεξερεύνητα μονοπάτια του αυτοσχεδιασμού. Αρχικά παρουσίασε ασκήσεις φαινομενικά απλές που όμως αποδείχθηκαν εξαιρετικής δυσκολίας, με άξονα την atonal προσέγγιση της μουσικής. Στη συνέχεια μας έδειξε πώς μπορούμε να συλλαμβάνουμε μουσικές φράσεις από απλούς καθημερινούς ήχους και να τους αξιοποιούμε στη δική μας δημιουργία ή και πώς να δημιουργούμε τους δικούς μας ήχους και μελωδίες, με πρωτόγονα υλικά, όπως είναι για παράδειγμα μια ξύλινη και μια μεταλλική βέργα. Αμέσως μετά περάσαμε σε πρακτική στην οποία φάνηκαν τα οφέλη που είχαμε από τα μαθήματα αυτού του διημέρου.  Όλοι οι συμμετέχοντες αλλά και ο Αντώνης Απέργης, σε κυκλικό σχήμα επί μισή περίπου ώρα κάνανε ρυθμικό και ελεύθερο αυτοσχεδιασμό, διαδεχόμενοι ο ένας τον άλλο και  δημιουργώντας μουσικούς διαλόγους. Ακούγοντας το αποτέλεσμα δινόταν η εντύπωση ότι οι συμμετέχοντες είτε με τα μουσικά τους όργανα είτε τραγουδώντας, συζητούσαν μεταξύ τους, άλλοτε ρωτώντας και άλλοτε  απαντώντας. Μετά το τέλος των μαθημάτων, ακολούθησε σε φιλικό κλίμα γενικότερη συζήτηση σχετικά με τη μουσική, στην οποία θίχτηκαν ιδιαίτερα λεπτά και ενδιαφέροντα μουσικό-φιλοσοφικά ζητήματα.

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι σε αυτό το σεμινάριο δόθηκαν ερεθίσματα και μας ανοίχτηκαν νέοι δρόμοι ώστε η μελέτη μας πάνω στη μουσική να γίνει πιο εποικοδομητική και ωφέλιμη, ενώ παράλληλα στάθηκε αφορμή για γνωριμία μεταξύ των συμμετεχόντων μουσικών. Κλείνοντας, ως «Σχολείον Ψαλτικής θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τόσο τον διδάσκοντα Αντώνη Απέργη όσο και τους συμμετέχοντες, για αυτή την ευχάριστη εμπειρία που μοιραστήκαμε. Εις το επανιδείν!


Σχετικά άρθρα:
Ανακοίνωση και αναλυτικό πρόγραμμα σεμιναρίων
Φωτογραφίες

 
You are here:

Τελευταία Νέα

Ο Κυριάκος Γκουβέντας στο "Σχολείον Ψαλτικής"

Από φέτος στο «Σχολείον Ψαλτικής» θα διδάσκει ένας από τους μεγαλύτερους δεξιοτέχνες του παραδοσιακού βιολιού, ο Κυριάκος Γκουβέντας.​ ​Δυνατότητα ατομικών και  ομαδικών μαθημάτων για τους ενδιαφερόμενους όλων των ηλικιών.​ Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

 

 

 

Πόσο συχνά ακούτε ελληνική παραδοσιακή μουσική;
 

"Ψαλτικές Περιηγήσεις" στα FM

Ακούστε στους 91.2 των FM, κάθε Σάββατο στις 7.30 μ.μ., την εκπομπή «Ψαλτικές Περιηγήσεις» που παρουσιάζουν οι ιδρυτές της Σχολής μας.