Σχολείον Ψαλτικής

    English (United Kingdom)
      

09-09-2011. Νέα Τμήματα Χορωδίας Παραδοσιακού Τραγουδιού (Γυναίκες & Παιδιά)

Εκτύπωση

Τα παραδοσιακά μας τραγούδια είναι πάντα επίκαιρα και παρόντα σχεδόν σε κάθε έκφανση της ζωής του ανθρώπου.  Μέσα από αυτές τις ανώνυμες κυρίως δημιουργίες που χαρακτηρίζονται από μεγάλη ποικιλία ρυθμών και κλιμάκων, ο άνθρωπος εκφράζει τη χαρά και τη λύπη του, τις αγωνίες του για τη ζωή και το θάνατο, το θρησκευτικό του συναίσθημα, ενώ  παράλληλα τονώνει τις ιστορικές του μνήμες.

Η σχέση του παραδοσιακού τραγουδιού με τη βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική είναι τόσο στενή, ώστε πολλοί να ονομάζουν τις δύο αυτές μουσικές, παιδιά της ίδιας οικογένειας.  Κοινές κλίμακες, μελωδίες που θυμίζουν έντονα εκκλησιαστική μουσική, ψάλτες που γίνονται τραγουδιστές αλλά και τραγουδιστές που γίνονται ψάλτες, επιβεβαιώνουν  ισχυρισμούς σαν τον παραπάνω.  Παρόλα αυτά δεν μπορούμε να ταυτίζουμε σε καμία περίπτωση τις δύο αυτές μουσικές.  Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ του «ψάλλω» και του «τραγουδώ», γεγονός που οφείλεται κατά κύριο λόγο στους διαφορετικούς σκοπούς που εξυπηρετούν αυτά τα δύο είδη μουσικής.  Σε αντίθεση με την εκκλησιαστική μουσική, η λαϊκή μας μουσική χαρακτηρίζεται από τη συνοδεία οργάνων, από ρυθμούς δεμένους με το χορό και από την πολύ μεγάλη ελευθερία στη χρήση των μουσικών κανόνων.

Εξαιτίας του ιδιαίτερου ενδιαφέροντός μας για την παραδοσιακή μουσική, αλλά και έπειτα από προτροπή των μαθητών μας, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε στη σχολή μας τμήματα διδασκαλίας παραδοσιακού τραγουδιού και παραδοσιακών οργάνων.  Τα μαθήματα γίνονται από καθηγητές με σπουδές στο αντικείμενό τους, αλλά και με ανάλογη διδακτική πείρα. 
Έπειτα από δύο χρόνια λειτουργίας αυτών των τμημάτων, αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε και δύο νέα τμήματα χορωδίας. Παιδική χορωδία παραδοσιακού τραγουδιού (μεικτή) και γυναικεία χορωδία παραδοσιακού τραγουδιού.

Τα νέα τμήματα θα ξεκινήσουν αρχές Οκτωβρίου και θα πραγματοποιούνται μία φορά την εβδομάδα ενώ τη διδασκαλία και διεύθυνση θα αναλάβει η μουσικολόγος – τραγουδίστρια Ελένη Δαμανάκη. Θα διδαχθούν επιλεγμένα τραγούδια από διάφορες περιοχές της Ελλάδας ενώ βασικός στόχος του μαθήματος είναι η γνωριμία με την παράδοση, η γενικότερη μουσική πρόοδος και η καλλιέργεια του πνεύματος συνεργασίας μεταξύ των μαθητών – χορωδών.

ΤΙΜΕΣ: 20 ΕΥΡΩ ΤΟ ΜΗΝΑ - ΕΙΔΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΓΙΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ.

Για εγγραφές και περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

 
You are here:

Τελευταία Νέα

Ο Κυριάκος Γκουβέντας στο "Σχολείον Ψαλτικής"

Από φέτος στο «Σχολείον Ψαλτικής» θα διδάσκει ένας από τους μεγαλύτερους δεξιοτέχνες του παραδοσιακού βιολιού, ο Κυριάκος Γκουβέντας.​ ​Δυνατότητα ατομικών και  ομαδικών μαθημάτων για τους ενδιαφερόμενους όλων των ηλικιών.​ Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

 

 

 

Πόσο συχνά ακούτε ελληνική παραδοσιακή μουσική;
 

"Ψαλτικές Περιηγήσεις" στα FM

Ακούστε στους 91.2 των FM, κάθε Σάββατο στις 7.30 μ.μ., την εκπομπή «Ψαλτικές Περιηγήσεις» που παρουσιάζουν οι ιδρυτές της Σχολής μας.