Σχολείον Ψαλτικής

    English (United Kingdom)
      

Παράρτημα Μόσχας

Εκτύπωση

 

Στη Μόσχα της Ρωσίας λειτουργεί παράρτημα του Σχολείου Ψαλτικής με την επωνυμία «Ψάλτικα». Η Σχολή μετράει αρκετά χρόνια ζωής αφού η ίδρυσή της τοποθετείται το 2004 υπό την αιγίδα των ρωσικών εκδόσεων «Άγιον Όρος» και υπό τη διεύθυνση του κ. Κωνσταντίνου Φωτοπούλου. Από το 2010,  η «Ψάλτικα» υπάγεται στο Σχολείον Ψαλτικής και λειτουργεί ως παράρτημά του, υπό την εποπτεία των ιδρυτών του, Κωνσταντίνου Φωτόπουλου και Κωνσταντίνου Μπουσδέκη. Μία κίνηση άκρως σημαντική καθώς ένας από τους στόχους της Σχολής μας είναι και η γνωριμία των ορθοδόξων του εξωτερικού με τον πλούτο της βυζαντινής μουσικής στη γνήσια μορφή της και η διάδοσή της. Τα μαθήματα γίνονται στη ρωσική γλώσσα και τα διδασκόμενα κείμενα βυζαντινής μουσικής είναι τόσο στη σλαβική όσο και στην ελληνική γλώσσα.

Όλα αυτά τα χρόνια από την ίδρυση της Σχολής πέρασαν δημιουργικά και τα αποτελέσματα των μαθημάτων μαρτυρούν μεγάλη πρόοδο. Αρκετοί μαθητές μας είναι πλέον ικανοί να διδάξουν τη βυζαντινή μουσική,  τόσο ως προς το θεωρητικό όσο και ως προς το πρακτικό της σκέλος. Παράλληλα, συνθέτουν, μελετούν τη θεωρία και την ιστορία της εκκλησιαστικής μας μουσικής ερευνώντας έντυπα βιβλία και χειρόγραφα ενώ, ακούγοντας ηχογραφήσεις παλαιών παραδοσιακών ψαλτών, προσπαθούν να εντρυφήσουν στα μυστικά του ύφους της βυζαντινής μουσικής. Πλέον, οι παλαιότεροι μαθητές μας διδάσκουν τη βυζαντινή μουσική και σε περιοχές εκτός Μόσχας. Ενδεικτικά μόνο αναφέρουμε το Μαλαγιαρασλάφ, το Ραστώφ να Ντανού,  και τα Ουράλια.

Μια από τις σημαντικότερες δραστηριότητες μας είναι και η μεταγραφή πλήθους μουσικών κειμένων στην εκκλησιαστική παλαιά σλαβική γλώσσα, πάνω στην οποία εργάζονται πολλοί δάσκαλοι και μαθητές της Σχολής μας.

Αυτή τη στιγμή λειτουργούν δύο χορωδίες, μία ανδρική και μία γυναικεία. Μέλη τους είναι δάσκαλοι και μαθητές της Σχολής μας. Οι χοροί αυτοί δημιουργήθηκαν από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της με διπλό στόχο: αφενός, τη διάδοση της βυζαντινής μουσικής στη χορωδιακή της μορφή και, αφετέρου, τη δημιουργία ευκαιρίας για πρακτική εξάσκηση των αρχαρίων και προχωρημένων μαθητών στα αναλόγια.  Ειδικότερα στις ακολουθίες, συμμετέχουν όλοι οι μαθητές μας, ανάλογα με τις δυνατότητες και τις γνώσεις τους. Οι χορωδίες της Σχολής Βυζαντινής μουσικής της Μόσχας  «Ψάλτικα» στοχεύουν στην απόδοση των βυζαντινών ύμνων ακολουθώντας πιστά την παράδοση,  πέρα από επιρροές της κοσμικής μουσικής που θα αλλοίωναν το γνήσιο εκκλησιαστικό βυζαντινό ύφος.

Οι χορωδίες ψάλλουν τακτικά όλες τις ακολουθίες του ενιαυτού στο Μετόχι της Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονος Αγίου Όρους, στη Μόσχα ενώ συχνά ψάλλουν και ακολουθίες σε άλλους ναούς  και ιερές Μονές εντός και εκτός Μόσχας. Συχνά, επίσης, προσκαλούνται να ψάλλουν και σε ακολουθίες και συναυλίες τόσο εκτός Μόσχας αλλά και στο εξωτερικό, όπως στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Ελλάδα και τα Ιεροσόλυμα. Το έτος 2007, εκδόθηκε από τις εκδόσεις «Άγιον Όρος» ψηφιακός δίσκος της ανδρικής χορωδίας με τίτλο «Φωνή μου προς Κύριον εκέκραξα». Τα μέλη που περιέχονται είναι συντεθειμένα στην παλαιά σλαβική εκκλησιαστική γλώσσα από τους δασκάλους και μαθητές τις Σχολής μας και βασισμένα σε παλαιά κλασικά μουσικά κείμενα βυζαντινής μουσικής.

 

Για να δείτε το site του παραρτήματός μας, στη ρωσική γλώσσα, πατήστε εδώ.

 

 
You are here:

Τελευταία Νέα

Ο Κυριάκος Γκουβέντας στο "Σχολείον Ψαλτικής"

Από φέτος στο «Σχολείον Ψαλτικής» θα διδάσκει ένας από τους μεγαλύτερους δεξιοτέχνες του παραδοσιακού βιολιού, ο Κυριάκος Γκουβέντας.​ ​Δυνατότητα ατομικών και  ομαδικών μαθημάτων για τους ενδιαφερόμενους όλων των ηλικιών.​ Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

 

 

 

Πόσο συχνά ακούτε ελληνική παραδοσιακή μουσική;
 

"Ψαλτικές Περιηγήσεις" στα FM

Ακούστε στους 91.2 των FM, κάθε Σάββατο στις 7.30 μ.μ., την εκπομπή «Ψαλτικές Περιηγήσεις» που παρουσιάζουν οι ιδρυτές της Σχολής μας.