Σχολείον Ψαλτικής

    English (United Kingdom)
      

12-07-2013. Ο Βυζαντινός Xορός "εν ψαλτηρίω" στα "Νικοδήμεια 2013".

Εκτύπωση

Στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο Νάξου, «Ιάκωβος Καμπανέλης», πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η μουσικοφιλολογική εκδήλωση που διοργάνωσε ο «Σύλλογος Φίλων Βυζαντινής Μουσικής και Παράδοσης, ο Άγιος Νικόδημος», την Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013. Η εκδήλωση εντάχθηκε στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων προς τιμήν του Αγ. Νικοδήμου του Αγιορείτου, «Νικοδήμεια 2013» και τέλεσε υπό την αιγίδα της ιεράς Μητροπόλεως Παροναξίας.

 

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης, κ. Καλλίνικος, πλαισιούμενος από πολλούς ιερείς της μητροπόλεώς του, εκπρόσωποι  των τοπικών αρχών, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Βυζαντινής Μουσικής και Παράδοσης, κ. Κρασσάς καθώς και πολλοί φίλοι και μαθητές του παραρτήματος του Σχολείου Ψαλτικής στη Νάξο.

Το θέμα της εκδήλωσης ήταν η οσιακή μορφή του μακαριστού Γέροντος της τοπικής Εκκλησίας,  Φιλοθέου Ζερβάκου για τον οποίο και ομίλησε ο θεολόγος και εκδότης κ. Στυλιανός Κεμεντζετζίδης ενώ ο βυζαντινός χορός «εν ψαλτηρίω», υπό τη διεύθυνση του κ. Κωνσταντίνου Μπουσδέκη, απέδωσε εκκλησιαστικούς ύμνους παλαιών και νεότερων διδασκάλων.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι με την έναρξη της νέας εκκλησιαστικής περιόδου θα επιμείνει στο θέμα της αγιοκατάταξης του Γέροντος Φιλοθέου Ζερβάκου αφού, όπως είπε «αυτό αποτελεί αίτημα του λαού της Παροναξίας». Όσο για το χορό «εν ψαλτηρίω» και τους ιδρυτές του, κκ. Κωνσταντίνο Μπουσδέκη και Κωνσταντίνο Φωτόπουλο, τόνισε ότι «μέσα σε μια πενταετία έχουν κάνει μια πολύ σοβαρή προσπάθεια και εμείς γευόμεθα τους καρπούς των κόπων τους εδώ στη Νάξο, μέσα από τη συνεργασία με τη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μ. Παροναξίας αφού έχουν αναλάβει το παράρτημα του Αγίου Αρσενίου».

Από την πλευρά μας, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το Σεβασμιώτατο και τους συνεργάτες του για τα καλά του λόγια αλλά και για τη στήριξή του όλα αυτά τα χρόνια, τον Πρόεδρο και διοργανωτή κ. Κρασσά για την τιμητική πρόσκληση και την άψογη φιλοξενία καθώς και το φιλόμουσο και αγαπητό μας ακροατήριο της Νάξου για τη θερμή υποδοχή και αποδοχή τους.

Για φωτογραφίες πατήστε εδώ.
 
You are here:

Τελευταία Νέα

Ο Κυριάκος Γκουβέντας στο "Σχολείον Ψαλτικής"

Από φέτος στο «Σχολείον Ψαλτικής» θα διδάσκει ένας από τους μεγαλύτερους δεξιοτέχνες του παραδοσιακού βιολιού, ο Κυριάκος Γκουβέντας.​ ​Δυνατότητα ατομικών και  ομαδικών μαθημάτων για τους ενδιαφερόμενους όλων των ηλικιών.​ Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

 

 

 

Πόσο συχνά ακούτε ελληνική παραδοσιακή μουσική;
 

"Ψαλτικές Περιηγήσεις" στα FM

Ακούστε στους 91.2 των FM, κάθε Σάββατο στις 7.30 μ.μ., την εκπομπή «Ψαλτικές Περιηγήσεις» που παρουσιάζουν οι ιδρυτές της Σχολής μας.