Σχολείον Ψαλτικής

    English (United Kingdom)
      

31-10-2013. Δελτίο Τύπου - Ομιλία του Άρχοντος κ. Δημητρίου Νεραντζή.

Εκτύπωση

Μία θαυμάσια εμπειρία είχαν την ευκαιρία να ζήσουν όσοι παραβρέθηκαν στην ομιλία του Άρχοντος Διδασκάλου του Αποστόλου, τ. Μ. τ. Χ. Ε, κ. Δημητρίου Νεραντζή, που πραγματοποιήθηκε στο «Σχολείον Ψαλτικής», την περασμένη Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου 2013.

Ο Άρχων μίλησε για το δάσκαλό του, αείμνηστο Πρωτοψάλτη, Αθανάσιο Παναγιωτίδη και, πολύ γλαφυρά, μας μετέφερε σε άλλες εποχές διηγούμενος στοιχεία από το βίο και την προσωπική ζωή του δασκάλου, ιστορίες από τη σχέση και συναναστροφή του με τους άλλους «μεγάλους» της εποχής καθώς και περιστατικά και γεγονότα από τα μαθήματα που του παρέδωσε επί τρία χρόνια ο δάσκαλος.

 

 

Μικροί και μεγάλοι κρέμονταν πραγματικά από τα χείλη του αφού η διήγησή του ήταν ξεκούραστη και ευχάριστη, συνδυάζοντας εντυπωσιακά όλα τα παραπάνω. Για τους νέους δε μαθητές, ήταν κάτι πρωτόγνωρο που τους άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.

Το κλείσιμο περιελάμβανε ακρόαση μερικών ύμνων του δασκάλου από κασετοφώνου και ενός αποστόλου, του Άρχοντος κ. Νεραντζή ενώ είχαμε και ζωντανές εκτελέσεις ψαλμών και παραδοσιακών τραγουδιών.

Διπλό ήταν για εμάς το κέρδος από την ομιλία αυτή. Προβολή του δασκάλου και μεγάλου πρωτοψάλτη Αθανασίου Παναγιωτίδη, από έναν άνθρωπο που τον έζησε από πολύ κοντά, σε καλές και πιο δύσκολες στιγμές.

Γνωριμία με έναν ακόμα πολύ μεγάλο ιεροψάλτη της εποχής μας, τον οποίο χαρακτηρίζουν η λιτότητα και μεγαλοπρέπεια του ύφους, η πολύ καλή και γλυκειά φωνή, η αυστηρή προσήλωση στην πατριαρχική παράδοση και η συναίσθηση της θέσης και της διακονίας του καθώς και το «καλόν» και το «ωραίον» του χαρακτήρα του. Τον Άρχοντα κ. Δημήτριο Νεραντζή.

Του οφείλουμε θερμές ευχαριστίες που μας τίμησε με την παρουσία του στη Σχολή μας και ευχόμαστε να μας ξαναεπισκεφθεί σύντομα.

Για φωτογραφικό υλικό από την ομιλία του Άρχοντος κ. Νεραντζή πατήστε εδώ.
 
You are here:

Τελευταία Νέα

Ο Κυριάκος Γκουβέντας στο "Σχολείον Ψαλτικής"

Από φέτος στο «Σχολείον Ψαλτικής» θα διδάσκει ένας από τους μεγαλύτερους δεξιοτέχνες του παραδοσιακού βιολιού, ο Κυριάκος Γκουβέντας.​ ​Δυνατότητα ατομικών και  ομαδικών μαθημάτων για τους ενδιαφερόμενους όλων των ηλικιών.​ Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

 

 

 

Πόσο συχνά ακούτε ελληνική παραδοσιακή μουσική;
 

"Ψαλτικές Περιηγήσεις" στα FM

Ακούστε στους 91.2 των FM, κάθε Σάββατο στις 7.30 μ.μ., την εκπομπή «Ψαλτικές Περιηγήσεις» που παρουσιάζουν οι ιδρυτές της Σχολής μας.