Σχολείον Ψαλτικής

    English (United Kingdom)
      

15-12-2013. Δελτίο Τύπου - Συναυλία της χορωδίας του παραρτήματός της Μόσχας στο Τσαρίτσινο

Εκτύπωση

Την Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου 2013, πραγματοποιήθηκε συναυλία βυζαντινής εκκλησιαστικής μουσικής στην κατάμεστη αίθουσα συναυλιών του ανακτορικού μουσείου «Τσαρίτσινο», στη Μόσχα της Ρωσίας. Στη συναυλία έψαλε ο βυζαντινός χορός «Ψάλτικα» του παραρτήματος του Σχολείου Ψαλτικής, υπό τη διεύθυνση του κ. Κωνσταντίνου Φωτόπουλου ενώ συμμετείχε ως μονωδός και ο έτερος ιδρυτής του Σχολείου Ψαλτικής Αθηνών, κ. Κωνσταντίνος Μπουσδέκης.

Στην αρχή της συναυλίας, ο εφημέριος του Ι. Ν. Αγίας Σκέπης Μόσχας, π. Δημήτριος Πασκόφ, μίλησε σχετικά με την πνευματική αξία της βυζαντινής εκκλησιαστικής μουσικής ενώ στα ενδιάμεσα πραγματοποιήθηκε αναδρομή στην ιστορία της βυζαντινής μουσικής. Σημαντική ήταν και η αναφορά στην προσπάθεια αναβίωσής της στη Ρωσία, τα δέκα τελευταία χρόνια, από τη Σχολή μας.

Τα μέλη που ψάλθηκαν ήταν στη σλαβική και στην ελληνική γλώσσα. Μεταξύ άλλων ξεχώρισαν το μάθημα «Άνωθεν οι προφήται» σε σύνθεση Ιωάννη του Κουκουζέλη, το τρισάγιο και το δύναμις του «Καλογήρου», η δοξολογία του Κυριαζή Χρυσοπολίτου σε ήχο πλάγιο του α΄, αντιφωνικά στην ελληνική και στη σλαβική γλώσσα καθώς και αρκετές μεταγραφές στη σλαβική γλώσσα από τον Κωνσταντίνο Φωτόπουλο και τους μαθητές της Σχολής, Ευφραίμ Γκορμπουνόφ και Βλαντίμιρ Παυλιένκο.

Η συναυλία στέφθηκε με επιτυχία και άφησε πλήρως ικανοποιημένο  τον κύκλο των ανθρώπων που αγαπούν τη βυζαντινή μουσική και που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια γύρω από τη Σχολή μας ενώ το θαυμασμό τους για αυτή την κατανυκτική μουσική εξέφρασαν και αρκετοί από τους ακροατές που άκουσαν αυτή τη μουσική για πρώτη φορά.

Θερμές ευχαριστίες οφείλουμε στους ιερείς και τους εκπροσώπους των επισήμων φορέων που βρέθηκαν μεταξύ των ακροατών και που στηρίζουν την προσπάθειά μας, προς τον τηλεοπτικό σταθμό «Σογιούζ» που κάλυψε τη συναυλία και προς όλους τους συνεργάτες της Σχολής μας. Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλουμε στο διευθυντή του παραρτήματος, κ. Μαξίμ Τρόσιν, ο οποίος έφερε το βάρος του συντονισμού της όλης προσπάθειας.

 

Βίντεο από την τελική πρόβα:

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

Βίντεο από την τηλεοπτική κάλυψη του σταθμού Σογιούζ:

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

 

Για φωτογραφικό υλικό από τη συναυλία πατήστε εδώ.

Για ηχητικό υλικό απο τη συναυλία πατήστε εδώ.

 
You are here:

Τελευταία Νέα

Ο Κυριάκος Γκουβέντας στο "Σχολείον Ψαλτικής"

Από φέτος στο «Σχολείον Ψαλτικής» θα διδάσκει ένας από τους μεγαλύτερους δεξιοτέχνες του παραδοσιακού βιολιού, ο Κυριάκος Γκουβέντας.​ ​Δυνατότητα ατομικών και  ομαδικών μαθημάτων για τους ενδιαφερόμενους όλων των ηλικιών.​ Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

 

 

 

Πόσο συχνά ακούτε ελληνική παραδοσιακή μουσική;
 

"Ψαλτικές Περιηγήσεις" στα FM

Ακούστε στους 91.2 των FM, κάθε Σάββατο στις 7.30 μ.μ., την εκπομπή «Ψαλτικές Περιηγήσεις» που παρουσιάζουν οι ιδρυτές της Σχολής μας.