Σχολείον Ψαλτικής

    English (United Kingdom)
      

Σχολείον Ψαλτικής

Εκτύπωση

Το «Σχολείον Ψαλτικής» ιδρύθηκε το 2008 από τους Κωνσταντίνο Μπουσδέκη και Κωνσταντίνο Φωτόπουλο. Πρόκειται για μια μουσική Σχολή στην οποία διδάσκονται μαθήματα βυζαντινής μουσικής και παραδοσιακών οργάνων.

 

Στη Σχολή μας διδάσκονται:

βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική (δίδονται πτυχία και διπλώματα αναγνωρισμένα από το κράτος),

παραδοσιακό τραγούδι,

παραδοσιακά όργανα (κλαρίνο, φλογέρα, νέι, καβάλ, βιολί, κρητική λύρα, πολίτικη λύρα, ποντιακή λύρα, κανονάκι, σαντούρι, ούτι, ταμπουράς, στεριανό λαούτο, πολίτικο λαούτο, κρητικό λαούτο, κρουστά).

 

Επίσης, λειτουργούν πιο εξειδικευμένα τμήματα:

μουσικής προπαιδείας (για παιδιά 3,5 - 6 χρόνων),

μελοποιίας,

παλαιογραφίας της μουσικής,

ιστορίας, τυπικού, υμνολογίας, λειτουργικής,

φωνητικής,

ορθογραφίας,

θεωρίας ευρωπαϊκής και ανατολικής μουσικής.

 

Χορωδιακά τμήματα:

Βυζαντινός Χορός "Ἑν ψαλτηρίῳ",

χορωδία μαθητών Σχολείου Ψαλτικής,

παιδική χορωδία Σχολείου Ψαλτικής.

 

Μαθητικά μουσικά σύνολα,

χορωδία παραδοσιακού τραγουδιού για μικρούς και μεγάλους

 

Το «Σχολείον Ψαλτικής» δραστηριοποιείται έντονα στο μουσικό και μουσικολογικό χώρο τα τελευταία χρόνια, διοργανώνοντας ομιλίες και σεμινάρια με καλεσμένους καταξιωμένους μουσικούς και οργανοπαίκτες, διαγωνισμούς μελοποιίας, μουσικολογικά συνέδρια, συναυλίες, εκδηλώσεις και βραδιές παραδοσιακής μουσικής ενώ οι ιδρυτές του, Κωνσταντίνος Φωτόπουλος και Κωνσταντίνος Μπουσδέκης, επιμελούνται και παρουσιάζουν την εκπομπή «Ψαλτικές περιηγήσεις», στο ραδιοφωνικό σταθμό της Πειραϊκής Εκκλησίας, κάθε Σάββατο στις 17.30.

Παράλληλα, με τα μουσικά του σχήματα συμμετέχει σε λατρευτικές εκδηλώσεις, ιερές ακολουθίες, συναυλίες, φεστιβάλ, εκπομπές, πανηγύρεις και προσπαθεί να συμβάλει στη διάδοση της παραδοσιακής μουσικής, εκκλησιαστικής και κοσμικής.

Τέλος, το «Σχολείον Ψαλτικής», διατηρεί παράρτημα στη Μόσχα της Ρωσίας, το οποίο μάλιστα, φέτος «κλείνει» δέκα χρόνια λειτουργίας και στο οποίο παρουσιάζεται αξιόλογη πρόοδος στον τομέα της μεταγραφής και μελοποίησης των ύμνων στη σλαβωνική εκκλησιαστική γλώσσα. Επίσης, έχει συσταθεί βυζαντινή ανδρική χορωδία με την ονομασία «Ψάλτικα» που με ζήλο συμβάλει στο δύσκολο έργο της διάδοσης της βυζαντινής μουσικής στη Ρωσία.

 
You are here:

Τελευταία Νέα

Ο Κυριάκος Γκουβέντας στο "Σχολείον Ψαλτικής"

Από φέτος στο «Σχολείον Ψαλτικής» θα διδάσκει ένας από τους μεγαλύτερους δεξιοτέχνες του παραδοσιακού βιολιού, ο Κυριάκος Γκουβέντας.​ ​Δυνατότητα ατομικών και  ομαδικών μαθημάτων για τους ενδιαφερόμενους όλων των ηλικιών.​ Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

 

 

 

Πόσο συχνά ακούτε ελληνική παραδοσιακή μουσική;
 

"Ψαλτικές Περιηγήσεις" στα FM

Ακούστε στους 91.2 των FM, κάθε Σάββατο στις 7.30 μ.μ., την εκπομπή «Ψαλτικές Περιηγήσεις» που παρουσιάζουν οι ιδρυτές της Σχολής μας.