Σχολείον Ψαλτικής

    English (United Kingdom)
      

Τιμιωτέρα αργή ειρμολογική Δανιήλ Πρωτοψάλτου, ήχος α', εξήγηση Φωτόπουλου Κων/νου.

Εκτύπωση

 Στη σύγχρονη ψαλτική πρακτική, σπανίως ψάλλεται η «τιμιωτέρα» σε αργό ειρμολογικό μέλος, παρά το γεγονός ότι η ψαλμώδησή της δίνει μεγαλοπρεπές και πανηγυρικό τόνο κατά τη διάρκεια της ακολουθίας. Ωστόσο, σε όλες τις τυπωμένες κλασικές ανθολογίες του 19ου αιώνα, που χρησιμοποιούμε κατά κόρον και στις μέρες μας, υπάρχουν δημοσιευμένες οι αργές «τιμιωτέρες» και στους οκτώ ήχους, σε σύνθεση Πέτρου Λαμπαδαρίου.

Περισσότερα...
     

"Εις το όρος", Α’ Εωθινό, Μπαλασίου Βλήτου Γαστουνιώτου, ήχος α', εξήγηση Φωτόπουλου Κων/νου.

Εκτύπωση

Το εωθινό που σας παρουσιάζουμε, είναι σε μέλος Μπαλασίου Βλήτου Γαστουνιώτου και παραδίδεται σε μουσική γραφή παλαιότερη αυτής του Πέτρου Λαμπαδαρίου.

Περισσότερα...
 

"Κύριε εκέκραξα", "Πάσα πνοή", Δανιήλ πρωτοψάλτου, ήχος πλ. β', εξήγηση Κων/νου Φωτόπουλου.

Εκτύπωση

Τα παρόντα κεκραγάρια και πασαπνοάρια αποτελούν τρανή απόδειξη του ότι ο Πέτρος Λαμπαδάριος δεν δημιουργεί από μόνος του ένα ολόκληρο γένος μελοποιΐας, το ονομαζόμενο στις μέρες μας «σύντομο στιχηραρικό γένος» αλλά ότι καταγράφει και μάλλον «εκλογικεύει» παλαιότερη παράδοση που έχει σαφέστατα τις ρίζες της στο αργό ειρμολογικό γένος.

Περισσότερα...
 
Σελίδα 2 από 3
You are here:

Τελευταία Νέα

Ο Κυριάκος Γκουβέντας στο "Σχολείον Ψαλτικής"

Από φέτος στο «Σχολείον Ψαλτικής» θα διδάσκει ένας από τους μεγαλύτερους δεξιοτέχνες του παραδοσιακού βιολιού, ο Κυριάκος Γκουβέντας.​ ​Δυνατότητα ατομικών και  ομαδικών μαθημάτων για τους ενδιαφερόμενους όλων των ηλικιών.​ Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

 

 

 

Πόσο συχνά ακούτε ελληνική παραδοσιακή μουσική;
 

"Ψαλτικές Περιηγήσεις" στα FM

Ακούστε στους 91.2 των FM, κάθε Σάββατο στις 7.30 μ.μ., την εκπομπή «Ψαλτικές Περιηγήσεις» που παρουσιάζουν οι ιδρυτές της Σχολής μας.