Σχολείον Ψαλτικής

    English (United Kingdom)
      

11-09-2015. Ομιλία Κων/νου Φωτόπουλου στην παρουσίαση του τόμου "Κοινωνικά Παλαιών Διδασκάλων" της ΕΡΩ (26/05/2015)

Εκτύπωση

ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΠΑΠΑΔΙΚΗΣ

Εισαγωγή

Οι θεοφόροι Πατέρες της Εκκλησίας μας, ερμηνεύοντας την Αγία Γραφή, δεν παραμένουν στο γράμμα αλλά κάνουν λόγο για «ἐγκεκρυμμένον θησαυρόν», όπως λέει ο ιερός Χρυσόστομος ή για «ἀπόθετον κάλλος», όπως αναφέρει ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος.  Ένα τέτοιο αποθησαυρισμένο κάλλος –πιστεύω-  ανακαλύπτει κάθε μελετητής, κάθε ερμηνευτής-ψάλτης της πατρώας μουσικής μας, μελετώντας με προσοχή και σεβασμό τα μουσικά μαθήματα των παλαιών μουσικοδιδασκάλων. Από αυτόν τον πλούτο πρέπει να αντλεί κάθε συνθέτης βυζαντινής μουσικής για να μην χαθεί η συνέχεια αλλά να υπάρχει ένας χρυσός συνδυασμός του παλαιού με το νέο.

Περισσότερα...
 

05-09-2013. Συνέντευξη των ιδρυτών του Σχολείου Ψαλτικής.

Εκτύπωση

Η συνέντευξη των ιδρυτών και διευθυντών του Σχολείου Ψαλτικής, Κωνσταντίνου Φωτόπουλου και Κωνσταντίνου Μπουσδέκη, στο ιστολόγιο Ψαλμωδία:

 

http://psalmodia.blogspot.gr/2013/09/blog-post.html

 

20-01-2013. Βυζαντινή μουσική στα Ουράλια

Εκτύπωση

 

Πολλοί από τους μαθητές  που φοίτησαν στο παράρτημα της Σχολής μας στη Μόσχα, έπειτα από πολύ μελέτη, κόπο και θυσίες, έφτασαν σε ικανοποιητικό επίπεδο τις γνώσεις τους στη Βυζαντινή Μουσική και συνεχίζουν τη σημαντική αυτή προσπάθεια με τη διάδοση της εκκλησιαστικής μας μουσικής στη μακρινή Ρωσία. Ψάλλουν σε εκκλησίες, διδάσκουν, δημιουργούν και διευθύνουν χορωδίες, συνθέτουν μέλη στη σλαβική γλώσσα και, παράλληλα, προσπαθούν να βελτιώνουν συνεχώς το επίπεδό τους στη βυζαντινή μουσική.

Ένας τέτοιος άνθρωπος είναι και η Μαρία Τιτιούεβα η οποία ήρθε στη Μόσχα προκειμένου να διδαχθεί την εκκλησιαστική μας μουσική στη Σχολή μας με δασκάλα την Άννα Ελισέγιεβα. Στη συνέχεια επέστρεψε στην πατρίδα της, στα Ουράλια, όπου ξεκίνησε να διδάσκει  σε γυναικεία μοναστήρια και σε μουσικές σχολές. Παρακάτω, μπορείτε να δείτε μερικές φωτογραφίες με τους μαθητές της από τη φετινή έναρξη μαθημάτων.

 

 

Για περισσότερες φωτογραφίες πατήστε εδώ.

 

 

14-02-2013. Βυζαντινή Μουσική στην Κριμαία

Εκτύπωση

 

Ένας από τους Ρώσους μαθητές μας που έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος της  ζωής του στη διάδοση της εκκλησιαστικής μας μουσικής, είναι ο Σεργκέι Γκαλκόφ. Ο Σεργκέι γεννήθηκε το 1976 στη Σιβηρία και διακόνησε στον Ιερό Ναό του Τιμίου Σταυρού του Όμσκ ως νεωκόρος και αναγνώστης. Αργότερα, σπούδασε στη Θεολογική Σχολή όπου έλαβε και τη θεολογική παιδεία του ενώ, παράλληλα, σπούδασε τη θεωρία της δυτικής μουσικής και συμμετείχε σε πολυφωνικές χορωδίες Ιερών Ναών.

Το 2004 ξεκίνησε να παρακολουθεί μαθήματα ψαλτικής στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής του εκδοτικού οίκου «Άγιον Όρος», στη Μόσχα, με καθηγητή τον Κωνσταντίνο Φωτόπουλο. Σταμάτησε να ψάλλει κατά το δυτικό πολυφωνικό σύστημα (που έχει καθιερωθεί τους τελευταίους δύο αιώνες στη Ρωσική Εκκλησία) και αφοσιώθηκε στη βυζαντινή μουσική. Το 2005 ξεκίνησε να συμμετέχει ενεργά στις δραστηριότητες της χορωδίας της Σχολής, συμπεριλαμβανομένων συναυλιών και ηχογραφήσεων. Λίγο καιρό αργότερα και επειδή αυξήθηκαν κατά πολύ οι μαθητές της Σχολής, εφαρμόστηκε το σύστημα αλληλοδιδασκαλίας και ο Σεργκέι ήταν ένας από τους πρώτους που ανέλαβε ρόλο δασκάλου. Το 2009 εξαιτίας της αγάπης του για την ψαλτική τέχνη αλλά και των ικανοτήτων του, ανέλαβε τη διεύθυνση του παραρτήματος του Σχολείου Ψαλτικής στη Μόσχα καθώς και τη διεύθυνση της χορωδίας της Σχολής. Παράλληλα, διακόνησε για τέσσερα χρόνια ως Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Μπολβανόφκε.

Το 2012 μετακόμισε στην Κριμαία της Ουκρανίας. Εκεί, ίδρυσε το Σύλλογο Φίλων Βυζαντινής Μουσικής με την επωνυμία «Ψάλτης», Σχολή Βυζαντινής Μουσικής και ξεκίνησε τη διακονία του ως Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Οι φωτογραφίες που παραθέτουμε είναι από τα μαθήματα στην Κριμαία. Ευχόμαστε εκ βάθους καρδίας καλή συνέχεια στο έργο του.




Για περισσότερες φωτογραφίες πατήστε εδώ.

 

 

 

15-01-2013. Ομιλία Κων/νου Φωτόπουλου στο Ε' Διεθνές Μουσικολογικό Συνέδριο

Εκτύπωση

Οι θέσεις του σύντομου στιχηραρικού μέλους με άξονα το έργο του Πέτρου Πελοποννησίου

(Η ομιλία εκφωνήθηκε την 15η Δεκεμβρίου 2012, στα πλαίσια του Ε' Διεθνούς Μουσικολογικού Συνεδρίου που διοργάνωσε το Ίδρυμα Βυζαντινής Μουσικολογίας)

Περισσότερα...
 
Σελίδα 1 από 3
You are here:

Τελευταία Νέα

Ο Κυριάκος Γκουβέντας στο "Σχολείον Ψαλτικής"

Από φέτος στο «Σχολείον Ψαλτικής» θα διδάσκει ένας από τους μεγαλύτερους δεξιοτέχνες του παραδοσιακού βιολιού, ο Κυριάκος Γκουβέντας.​ ​Δυνατότητα ατομικών και  ομαδικών μαθημάτων για τους ενδιαφερόμενους όλων των ηλικιών.​ Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

 

 

 

Πόσο συχνά ακούτε ελληνική παραδοσιακή μουσική;
 

"Ψαλτικές Περιηγήσεις" στα FM

Ακούστε στους 91.2 των FM, κάθε Σάββατο στις 7.30 μ.μ., την εκπομπή «Ψαλτικές Περιηγήσεις» που παρουσιάζουν οι ιδρυτές της Σχολής μας.