«Σχολείον Ψαλτικής»

Η εκκλησιαστική μουσική, που αναπτύχθηκε κυρίως στον ελληνόφωνο κόσμο αλλά αποτελεί οικουμενικό κτήμα όλων των ορθοδόξων, είναι ένας ζωντανός οργανισμός που εξελίσσεται μέσα στους αιώνες. Στο «Σχολείον Ψαλτικής» έχοντας αυτή την πεποίθηση εργαζόμαστε αδιάλειπτα για την προβολή και διάδοσή της, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, καθώς και για τη δημιουργία μιας ορθής εκκλησιαστικής μουσικής παιδείας.

Το Σχολείον μας δραστηριοποιείται στους τομείς της διδασκαλίας, της ερμηνείας και της έρευνας της εκκλησιαστικής μουσικής. Στηριζόμενοι στην πλούσια προφορική και γραπτή παράδοση και έχοντας δίπλα μας τους ζωντανούς φορείς της παράδοσης να μας καθοδηγούν αγωνιζόμαστε για την επίτευξη του σκοπού μας.

Αναγνωρίζοντας αντίστοιχα την καλλιτεχνική αξία και τον πλούτο της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής εργαζόμαστε για τη διατήρησή της στα μουσικά ενδιαφέροντα και ακούσματα της σύγχρονης εποχής καθώς και για τη στροφή του ενδιαφέροντος των φίλων της μουσικής στην εκμάθηση των παραδοσιακών οργάνων του τόπου μας.

Το σημαντικότερο ωστόσο για εμάς δεν είναι το πλήθος, αλλά η ποιότητα των δραστηριοτήτων και δράσεών μας, η οποία διασφαλίζεται τόσο από τους δασκάλους μας όσο και από τους εξειδικευμένους και έμπειρους εξωτερικούς συνεργάτες και φίλους του Σχολείου μας που με τις υποδείξεις και συμβουλές τους μας βοηθούν να αναβαθμίζουμε συνεχώς το επίπεδο του Σχολείου και να συμβάλλουμε κι εμείς από την πλευρά μας στη διατήρηση και διάδοση του πλούτου της εκκλησιαστικής και παραδοσιακής μας μουσικής.

Κωνσταντίνος Α. Μπουσδέκης
Κωνσταντίνος Ι. Φωτόπουλος

Το «Σχολείον Ψαλτικής» ιδρύθηκε στο Μαρούσι το 2008 από τους Κωνσταντίνο Μπουσδέκη και Κωνσταντίνο Φωτόπουλο. Οι δύο παιδικοί φίλοι, γόνοι πολύτεκνων ιερατικών οικογενειών, έψαλλαν μαζί από τα μαθητικά τους χρόνια σε ακολουθίες ενώ δεν έπαυσαν να αναζητούν στην πατριαρχική και αγιορείτικη παράδοση το γνήσιο ψαλτικό ύφος υπό την καθοδήγηση του κοινού τους δασκάλου π. Αναστασίου Τραϊφόρου.

Αφού ολοκλήρωσαν τις πολύπλευρες μουσικές τους σπουδές και ωρίμασαν οι συνθήκες αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους ιδρύοντας το «Σχολείον Ψαλτικής» που ξεκίνησε ως ιδιωτική σχολή εκκλησιαστικής μουσικής στα πλαίσια της οποίας λειτουργούσε και ο χορός «Ἐν ψαλτηρίῳ». Σύντομα οι δραστηριότητες του Σχολείου επεκτάθηκαν με τη διδασκαλία παραδοσιακών οργάνων, τη δημιουργία αρκετών ορχηστρικών και χορωδιακών σχημάτων και την ένταξη της Σχολής Εκκλησιαστικής Μουσικής των εκδόσεων «Άγιον Όρος» στη Μόσχα ως παράρτημα του Σχολείου Ψαλτικής. Από το 2016 το «Σχολείον Ψαλτικής» λειτουργεί πλέον ως Σχολή Βυζαντινής Μουσικής αναγνωρισμένη από το κράτος (ΦΕΚ 243/β/02-02-2017).

Το «Σχολείον Ψαλτικής» δραστηριοποιείται επιπλέον στους τομείς της έρευνας, της παλαιογραφίας, της μελοποιίας και των εκδόσεων, ενώ οι ιδρυτές του Σχολείου παρουσιάζουν την εκπομπή «Ψαλτικές Περιηγήσεις» στο ραδιοφωνικό σταθμό της Πειραϊκής Εκκλησίας.

Πληροφορίες-Επικοινωνία

ενδιαφέρομαι