Ιδρυτές

Οι ιδρυτές του Σχολείου Ψαλτικής Κωνσταντίνος Μπουσδέκης και Κωνσταντίνος Φωτόπουλος συνδέονται με φιλία από τα παιδικά τους χρόνια. Είναι και οι δύο γόνοι πολύτεκνων ιερατικών οικογενειών και ακολούθησαν παρόμοια πορεία καθώς οι γονείς τους τούς ενέπνευσαν από νωρίς την αγάπη για την ψαλμωδία. Κοινός τους δάσκαλος υπήρξε ο αιδεσιμολογιώτατος πρωτοπρεσβύτερος Αναστάσιος Τραϊφόρος, στον οποίο φοίτησαν ταυτόχρονα και απέκτησαν το «Πτυχίο Ιεροψάλτου» και το «Δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής».

Από τα μαθητικά τους χρόνια έψαλλαν μαζί σε ακολουθίες ενώ δεν έπαυσαν να αναζητούν τη γνήσια ψαλτική έκφραση σε φορείς (κυρίως) της πατριαρχικής και αγιορείτικης παραδόσεως. Αμέσως μόλις έλαβαν το Δίπλωμά τους, ξεκίνησαν να παραδίδουν ιδιαίτερα μαθήματα και να διδάσκουν σε Σχολές Βυζαντινής Μουσικής και σε Ωδεία ενώ, παράλληλα, άρχισαν να οργανώνουν και να διευθύνουν διάφορα χορωδιακά σχήματα. Όταν, τελικά, ωρίμασαν οι συνθήκες, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους ιδρύοντας τη χορωδία «Εν ψαλτηρίω» και το «Σχολείον Ψαλτικής», μέσω των οποίων ανέπτυξαν πληθώρα δράσεων γύρω από την εκκλησιαστική και την παραδοσιακή μουσική.

Από τις θέσεις αυτές καθώς και από τα ψαλτήρια στα οποία διακονούν, ανέπτυξαν και αναπτύσσουν πληθώρα δράσεων γύρω από την εκκλησιαστική και την παραδοσιακή μουσική και έχουν θέσει ως στόχο την «παραγωγή» άξιων, παραδοσιακών ιεροψαλτών καθώς και τη βελτίωση της μουσικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα του 21ου αιώνα.

 


Ο Κωνσταντίνος Φωτόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1982. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Φιλολογίας του ΕΚΠΑ και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στη Βυζαντινή Μουσικολογία από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Παράλληλα σπούδασε επί δεκαπέντε έτη κλασικό και παραδοσιακό βιολί με δασκάλους τους δεξιοτέχνες Στέλιο Καλαϊτζάκη και Γιάννη Ζευγώλη. Επιπλέον σπούδασε Θεωρία της Ευρωπαϊκής Μουσικής και είναι κάτοχος του Πτυχίου Αρμονίας.

Ασχολήθηκε από μικρή ηλικία με την εκκλησιαστική μουσική έχοντας ως πρώτο δάσκαλο τον πατέρα του, π. Ιωάννη Φωτόπουλο, ενώ αργότερα συνέχισε τις σπουδές του κοντά στον πρωτοψάλτη Κωνσταντίνο Παπαχριστοδούλου. Το 1999 έλαβε μέρος στους Πανελλήνιους Μαθητικούς Καλλιτεχνικούς Αγώνες του Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων όπου και διακρίθηκε λαμβάνοντας το «Α΄ Βραβείο» στην εκκλησιαστική μουσική. Με δάσκαλο τον π. Αναστάσιο Τραϊφόρο απέκτησε το 2000 το «Πτυχίο Βυζαντινής Μουσικής» και το 2001 το «Δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής» με βαθμό «Άριστα». Η μαθητεία του για τρία έτη κοντά στον Άρχοντα Λαμπαδάριο της Μ. τ. Χ. Ε. Εμμανουηλίδη Βασίλειο και η συναναστροφή του με δασκάλους ιεροψάλτες όπως οι Άρχοντες Δημήτριος Σουρλατζής και Δημήτριος Ιωαννίδης συνέτειναν στην εκκλησιαστική μουσική του παιδεία.

Ο Κωνσταντίνος Φωτόπουλος έχει διατελέσει Β΄ ψάλτης του Ι. Ν. Αγ. Αικατερίνης Πλάκας και Α΄ ψάλτης στους ιερούς ναούς Αγ. Αποστόλων Αγίας Παρασκευής (παρεκκλήσιο), Αγίας Σκέπης Μόσχας, Προφήτου Ηλιού Πόρτο Ράφτη και Αγ. Κοσμά του Αιτωλού Αμαρουσίου όπου διακονεί μέχρι σήμερα.

Η ενασχόλησή του με τη διδασκαλία ξεκίνησε το 2000 διδάσκοντας εκκλησιαστική μουσική και παραδοσιακό βιολί στη «Σχολή Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής» του Ι. Ν. Αγ. Παρασκευής, του δήμου Αγ. Παρασκευής Αττικής για τέσσερα χρόνια.

Τα έτη 2004-2007 διέμεινε στη Μόσχα όπου διηύθυνε τη νεοσύστατη σχολή εκκλησιαστικής μουσικής των εκδόσεων «Άγιο Όρος» και το βυζαντινό χορό «Ψάλτικα», που σήμερα αποτελούν επίσημο παράρτημα του Σχολείου Ψαλτικής με την ονομασία «Σχολείον Ψαλτικής Μόσχας». Εκεί  ασχολήθηκε συστηματικά με μεταγραφές κλασσικών μαθημάτων στη σλαβονική γλώσσα αλλά και γενικότερα με τη μελοποιία.

Το 2008 ίδρυσε με το συνεργάτη του Κωνσταντίνο Μπουσδέκη το «Σχολείον Ψαλτικής» όπου και διδάσκει πλέον αποκλειστικά. Ασχολείται επίσης συστηματικά με τη μελοποιία και είναι επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Παλαιογραφίας του Σχολείου.

Είναι ιδρυτής και χοράρχης (μαζί με τον Κωνσταντίνο Μπουσδέκη) της χορωδίας «Ἐν ψαλτηρίῳ» (2007) και μέλος της ιστορικής χορωδίας του «Εν Αθήναις Συλλόγου Μουσικοφίλων Κωνσταντινουπόλεως», με χοράρχη τον Πρωτοψάλτη Άρχοντα Δομέστικο της Μ. τ. Χ. Ε., Δημοσθένη Παϊκόπουλο. Επιπλέον είναι χοράρχης της Μαθητικής Χορωδίας του Σχολείου Ψαλτικής στην Αθήνα αλλά και της αντίστοιχης στη Μόσχα ενώ συχνά εμφανίζεται και ως μονωδός σε εκδηλώσεις και συναυλίες εκκλησιαστικής μουσικής

Έχει διδάξει εκκλησιαστική μουσική σε “master classes” που διοργάνωσε η «Ακαδημία Ορθόδοξης Εκκλησιαστικής Μουσικής», το 2013 και 2014 στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας και μία φορά στο περίφημο «Ωδείο Τσαϊκόφσκι» της Μόσχας, το έτος 2016.

Το 2014 διετέλεσε μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του διήμερου Συνεδρίου Μουσικολογίας που διοργάνωσε το «Σχολείον Ψαλτικής» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ενώ δραστηριοποιείται και στον επιστημονικό χώρο με σχετικές ομιλίες, άρθρα και εισηγήσεις σε συνέδρια.

Τέλος, κατά τα έτη 2014 - 2020 διετέλεσε μουσικός παραγωγός του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Πειραϊκής Εκκλησίας, παρουσιάζοντας την εκπομπή «Ψαλτικές Περιηγήσεις».

Ο Κωνσταντίνος Μπουσδέκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1983. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στη Βυζαντινή Μουσικολογία από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου.  Παράλληλα σπούδασε πιάνο και Θεωρία της Ευρωπαϊκής Μουσικής και είναι κάτοχος των Πτυχίων Αρμονίας, Αντίστιξης και Φυγής.

Ασχολήθηκε από μικρή ηλικία με την εκκλησιαστική μουσική έχοντας ως πρώτο δάσκαλο τον πατέρα του, π. Αντώνιο Μπουσδέκη. Το 1999 και το 2000 έλαβε μέρος στους Πανελλήνιους Μαθητικούς Καλλιτεχνικούς Αγώνες που διοργάνωσε το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων όπου και διακρίθηκε, λαμβάνοντας το «Α΄ Βραβείο» στην εκκλησιαστική μουσική. Με δάσκαλο τον π. Αναστάσιο Τραϊφόρο απέκτησε το 2000 το «Πτυχίο Βυζαντινής Μουσικής» και το 2001 το «Δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής» με βαθμό «Άριστα». Η αγάπη και ο σεβασμός που τρέφει προς την αγιορείτικη μουσική παράδοση και το γνήσιο ψαλτικό ύφος καλλιεργήθηκαν και από τη συναναστροφή του με τους πατέρες της ιεράς αδελφότητας των Δανιηλαίων του Αγίου Όρους.

Ο Κωνσταντίνος Μπουσδέκης έχει διατελέσει Α΄ ψάλτης του Ι. Ν. Αγ. Αθανασίου Μαρκοπούλου Ωρωπού και Β΄ ψάλτης του καθεδρικού Ι. Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Αμαρουσίου όπου διακονεί μέχρι σήμερα.

Η ενασχόλησή του με τη διδασκαλία της εκκλησιαστικής μουσικής ξεκίνησε το 1999, παραδίδοντας ιδιαίτερα μαθήματα και διδάσκοντας για τέσσερα χρόνια στη «Σχολή Βυζαντινής Μουσικής» της Ιεράς Μητροπόλεως Αττικής.

Το 2008 ίδρυσε με το συνεργάτη του Κωνσταντίνο Φωτόπουλο το «Σχολείον Ψαλτικής» όπου και διδάσκει πλέον αποκλειστικά. Ασχολείται επίσης συστηματικά με τη μελοποιία ενώ είναι και μέλος της ερευνητικής ομάδας Παλαιογραφίας του Σχολείου.

Είναι ιδρυτής και χοράρχης (μαζί με τον Κωνσταντίνο Φωτόπουλο) της χορωδίας «Ἐν ψαλτηρίῳ» (2007) και μέλος της ιστορικής χορωδίας του «Εν Αθήναις Συλλόγου Μουσικοφίλων Κωνσταντινουπόλεως», με χοράρχη τον Πρωτοψάλτη Άρχοντα Δομέστικο της Μ. τ. Χ. Ε., Δημοσθένη Παϊκόπουλο. Επιπλέον είναι χοράρχης της Παιδικής Χορωδίας του Σχολείου Ψαλτικής, εμφανίζεται ως μονωδός σε εκδηλώσεις και συναυλίες εκκλησιαστικής μουσικής, ενώ έχει και συμμετοχή στη δισκογραφία.

Το 2014 διετέλεσε μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του διήμερου Συνεδρίου Μουσικολογίας που διοργάνωσε το «Σχολείον Ψαλτικής» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ενώ δραστηριοποιείται και στον επιστημονικό χώρο με σχετικές ομιλίες, άρθρα και “master classes” σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Τέλος, κατά τα έτη 2014 - 2020 διετέλεσε μουσικός παραγωγός του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Πειραϊκής Εκκλησίας, παρουσιάζοντας την εκπομπή «Ψαλτικές Περιηγήσεις».

Πληροφορίες-Επικοινωνία

ενδιαφέρομαι