«Ἐν ψαλτηρίῳ»

Η χορωδία «Ἐν ψαλτηρίῳ» ιδρύθηκε το 2007 από τους Κων. Μπουσδέκη και Κων. Φωτόπουλο, οι οποίοι έχουν αναλάβει και τη διδασκαλία και διεύθυνσή της.  Αριθμεί είκοσι με τριάντα μόνιμα μέλη στα οποία συγκαταλέγονται έμπειροι ιεροψάλτες και δάσκαλοι εκκλησιαστικής μουσικής, ενώ ανά τακτά διαστήματα ανανεώνεται και συμπληρώνεται από τους πιο προχωρημένους σπουδαστές του Σχολείου Ψαλτικής. Η ομοιογένεια του χορού εξασφαλίζεται εν πολλοίς από τα κοινά ακούσματα των μελών του, τους κοινούς δασκάλους και την συμψαλμωδία τους στα ίδια αναλόγια των Αθηνών και των αγιορείτικων αγρυπνιών.

Βασικός σκοπός του χορού είναι η προβολή της γνήσιας ψαλτικής τέχνης μέσω της μελέτης και παρουσίασης μελών της βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου, όπως έχουν διασωθεί μέσω της γραπτής (χειρόγραφης και έντυπης) παράδοσης, αλλά και η παρουσίαση του έργου που επιτελείται στα τμήματα μελοποιίας και παλαιογραφίας του Σχολείου Ψαλτικής. Η δε απόδοση των μελών γίνεται με απόλυτο σεβασμό στην προφορική παράδοση των σπουδαιότερων ψαλτών του 20ού αιώνα.

Ο χορός συμμετέχει σε ιερές ακολουθίες (αγρυπνίες, πανηγύρεις ιερών ναών), σε ραδιοφωνικές εκπομπές καθώς και συναυλίες και χορωδιακά φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 2007 κυκλοφόρησε τον ψηφιακό δίσκο «Ἐν μνημείῳ τίθεται», μια παραγωγή του καθεδρικού ιερού ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Αμαρουσίου, αφιερωμένο στην Παναγία.

Στο ξεκίνημα του 21ου αι. ο χορός «Ἐν ψαλτηρίῳ» είναι ένα μουσικό σύνολο αφιερωμένο στην υπηρεσία της ψαλτικής και τη διάδοση της πατροπαράδοτης εκκλησιαστικής μουσικής.

 

Πληροφορίες-Επικοινωνία

ενδιαφέρομαι