Παιδική Χορωδία

Η συμμετοχή παιδιών στους ψαλτικούς χορούς κατά τη διάρκεια των ακολουθιών παλαιότερα θεωρούνταν δεδομένη. Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνεται από την απεικόνιση ψαλτικών χορών σε αγιογραφίες, από μαρτυρίες γηραιών ψαλτών αλλά και ηχογραφήσεις που καταγράφουν την παλαιότερη πρακτική των αναλογίων του πατριαρχικού ναού της Κωνσταντινούπολης. Οι λεπτές παιδικές φωνές γλυκαίνουν το πιο βαρύ άκουσμα των ανδρικών φωνών ενώ τα παιδιά με την ικανότητά τους για γρήγορη και εις βάθους αφομοίωση της εκκλησιαστικής μουσικής την κάνουν βίωμά τους, εντρυφούν στο γνήσιο ψαλτικό ύφος και θέτουν στέρεες και σωστές βάσεις για την εξέλιξή τους στους αυριανούς ιεροψάλτες.

 Το «Σχολείον Ψαλτικής» για τους παραπάνω λόγους δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη διδασκαλία της εκκλησιαστικής μουσικής στις μικρές ηλικίες. Με σκοπό αρχικά την εξάσκηση και όξυνση της μουσικής τους αντίληψης προχωρούν σταδιακά στην απομνημόνευση σύντομων ύμνων και στην εισαγωγή τους στο θεωρητικό μέρος της εκκλησιαστικής μουσικής. Η ανάπτυξη φιλικών σχέσεων αλλά και ευγενούς άμιλλας ανάμεσα στα παιδιά καθιστούν τη διαδικασία της μάθησης πιο εύκολη και ευχάριστη.

Η υποχρεωτική συμμετοχή των μικρών σπουδαστών στην Παιδική Χορωδία του Σχολείου μας και η συμμετοχή τους σε εκδηλώσεις και ακολουθίες αποτελεί ένα επιπλέον κίνητρο και σημαντικό βοήθημα στην εξέλιξή τους. Ειδικότερα στις ακολουθίες τα παιδιά συμμετέχουν ενεργά κρατώντας το ίσο, κανοναρχώντας, ψάλλοντας απλά μέλη και απαγγέλοντας τον Απόστολο.

Τα μέλη που μελετά και ερμηνεύει η χορωδία είναι μέλη κλασικών αλλά και νεότερων (20ός αιώνας) συνθετών, πάντα με γνώμονα την προφορική παράδοση των μεγάλων πρωτοψαλτών του 20ού αιώνα.

H χορωδία τα τελευταία χρόνια αριθμεί περίπου είκοσι παιδιά ενώ συμμετέχει συστηματικά σε ακολουθίες, φεστιβάλ, συναυλίες και εκδηλώσεις του Σχολείου Ψαλτικής και όχι μόνο.

Τη διδασκαλία και διεύθυνση της χορωδίας έχει αναλάβει ο Κων. Μπουσδέκης, συνιδρυτής του Σχολείου μας.

 Για βίντεο πατήστε εδώ

Πληροφορίες-Επικοινωνία

ενδιαφέρομαι