Φωνητική

Η φωνή, το πολυτιμότερο όργανο των ιεροψαλτών και όσων ασχολούνται με το λόγο, χρειάζεται εκπαίδευση, φροντίδα και συντήρηση ώστε να αντιμετωπίζει την καθημερινή καταπόνηση και να προφυλαχθεί από επικίνδυνες και επιβλαβείς παθήσεις.  

Για το λόγο αυτό κρίθηκε απαραίτητη η εισαγωγή του μαθήματος της Φωνητικής, με στόχο την εκπαίδευση των σπουδαστών μας στη σωστή χρήση της φωνής με την κατάλληλη τοποθέτηση, την αναπνευστική εξάσκηση και την απόκτηση της κατάλληλης τεχνικής τόσο για την ομιλία όσο και για το μέλος. Η μέθοδος διδασκαλίας βασίζεται σε άξονες όπως η γνώση της φυσιολογίας και ανατομίας του φωνητικού οργάνου, η τεχνική της αναπνοής και η ορθοφωνία.

Το μάθημα, ατομικό ή ομαδικό, απευθύνεται σε ερασιτέχνες ή επαγγελματίες μουσικούς (τραγουδιστές και ιεροψάλτες), αλλά και σε εκπαιδευτικούς που ταλαιπωρούνται φωνητικά λόγω της πολύωρης ομιλίας που απαιτεί το επάγγελμά τους. Ειδικά δε για τους ιεροψάλτες, συνδυάζεται με πρακτική εξάσκηση σε ψαλτικό ρεπερτόριο.

 

 

Η Χριστίνα Σπηλιακοπούλου κατάγεται από τα Τρόπαια Αρκαδίας και είναι πτυχιούχος Μάρκετινγκ του B.A. Southeastern College of Athens. Το 1998 απέκτησε το Δίπλωμα Μονωδίας από το Ελληνικό Ωδείο με βαθμό «Άριστα» και Α΄ Βραβείο, ενώ το 2003 το “Recital Diploma” από το London College of Music and Media. Επίσης είναι κάτοχος Πτυχίου Αρμονίας και Διπλώματος Μελοδραματικής από το Ωδείο Κλασικής και Σύγχρονης Μουσικής.

Προσπαθώντας συνεχώς να εμβαθύνει τις μουσικές της γνώσεις και δεξιότητες έχει παρακολουθήσει μαθήματα Σκηνικής Αγωγής με το Στέργιο Βαφειάδη, ενώ τα έτη 2006-2008 μελέτησε ρόλους όπερας με την Carol Richardson στο Αννόβερο. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια των Elena Obratzova, Crista Ludwig, George Denisot και Δ. Καβράκου.
Η Χριστίνα Σπηλιακοπούλου έχει συμμετάχει σε συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Ηρώδειο, στην Εθνική Λυρική Σκηνή, στο Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσό», στο Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ και στο φεστιβάλ Belport στη Γαλλία.

Η ενασχόλησή της με τη διδασκαλία της μονωδίας ξεκίνησε το 1998 και της μελοδραματικής το 2008 συνεργαζόμενη με θεατρικές σχολές και ωδεία της Αττικής.

Το 2019 ξεκίνησε η συνεργασία της με το «Σχολείον Ψαλτικής» όπου και διδάσκει φωνητική.

Πληροφορίες-Επικοινωνία

ενδιαφέρομαι