Σχολεῖον Ψαλτικῆς
Konstantinos Bousdekis
Sholeion Psaltikis

Κωνσταντίνος Μπουσδέκης

Ο Κωνσταντίνος Μπουσδέκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1983. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στη Βυζαντινή Μουσικολογία από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου.  Παράλληλα σπούδασε πιάνο και Θεωρία της Ευρωπαϊκής Μουσικής και είναι κάτοχος των Πτυχίων Αρμονίας, Αντίστιξης και Φυγής.

Ασχολήθηκε από μικρή ηλικία με την εκκλησιαστική μουσική έχοντας ως πρώτο δάσκαλο τον πατέρα του, π. Αντώνιο Μπουσδέκη. Το 1999 και το 2000 έλαβε μέρος στους Πανελλήνιους Μαθητικούς Καλλιτεχνικούς Αγώνες που διοργάνωσε το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων όπου και διακρίθηκε, λαμβάνοντας το «Α΄ Βραβείο» στην εκκλησιαστική μουσική. Με δάσκαλο τον π. Αναστάσιο Τραϊφόρο απέκτησε το 2000 το «Πτυχίο Βυζαντινής Μουσικής» και το 2001 το «Δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής» με βαθμό «Άριστα». Η αγάπη και ο σεβασμός που τρέφει προς την αγιορείτικη μουσική παράδοση και το γνήσιο ψαλτικό ύφος καλλιεργήθηκαν και από τη συναναστροφή του με τους πατέρες της ιεράς αδελφότητας των Δανιηλαίων του Αγίου Όρους.

Ο Κωνσταντίνος Μπουσδέκης έχει διατελέσει Α΄ ψάλτης του Ι. Ν. Αγ. Αθανασίου Μαρκοπούλου Ωρωπού και Β΄ ψάλτης του καθεδρικού Ι. Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Αμαρουσίου όπου διακονεί μέχρι σήμερα.

Η ενασχόλησή του με τη διδασκαλία της εκκλησιαστικής μουσικής ξεκίνησε το 1999, παραδίδοντας ιδιαίτερα μαθήματα και διδάσκοντας για τέσσερα χρόνια στη «Σχολή Βυζαντινής Μουσικής» της Ιεράς Μητροπόλεως Αττικής.

Το 2008 ίδρυσε με το συνεργάτη του Κωνσταντίνο Φωτόπουλο το «Σχολείον Ψαλτικής» όπου και διδάσκει πλέον αποκλειστικά. Ασχολείται επίσης συστηματικά με τη μελοποιία ενώ είναι και μέλος της ερευνητικής ομάδας Παλαιογραφίας του Σχολείου.

Είναι ιδρυτής και χοράρχης (μαζί με τον Κωνσταντίνο Φωτόπουλο) της χορωδίας «Ἐν ψαλτηρίῳ» (2007) και μέλος της ιστορικής χορωδίας του «Εν Αθήναις Συλλόγου Μουσικοφίλων Κωνσταντινουπόλεως», με χοράρχη τον Πρωτοψάλτη Άρχοντα Δομέστικο της Μ. τ. Χ. Ε., Δημοσθένη Παϊκόπουλο. Επιπλέον είναι χοράρχης της Παιδικής Χορωδίας του Σχολείου Ψαλτικής, εμφανίζεται ως μονωδός σε εκδηλώσεις και συναυλίες εκκλησιαστικής μουσικής, ενώ έχει και συμμετοχή στη δισκογραφία.

Το 2014 διετέλεσε μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του διήμερου Συνεδρίου Μουσικολογίας που διοργάνωσε το «Σχολείον Ψαλτικής» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ενώ δραστηριοποιείται και στον επιστημονικό χώρο με σχετικές ομιλίες, άρθρα και “master classes” σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Τέλος, κατά τα έτη 2014 – 2020 διετέλεσε μουσικός παραγωγός του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Πειραϊκής Εκκλησίας, παρουσιάζοντας την εκπομπή «Ψαλτικές Περιηγήσεις».