Σχολεῖον Ψαλτικῆς
Χορωδία Σχολείο Ψαλτικής Μόσχα
Sholeion Psaltikis

Χορωδία Μόσχας

Στο «Σχολείον Ψαλτικής» («схолион псалтикис»)  στη Ρωσία λειτουργεί χορωδία με μέλη δασκάλους και μαθητές του Σχολείου μας. Η χορωδία δημιουργήθηκε από τον Κωνσταντίνο Φωτόπουλο το 2004 τόσο για την κάλυψη της ανάγκης πρακτικής εξάσκησης των σπουδαστών στο αναλόγιο, όσο και για τη διάδοση της χορωδιακής μορφής της εκκλησιαστικής μουσικής. Στόχος της χορωδίας είναι η σωστή απόδοση των εκκλησιαστικών ύμνων, απαλλαγμένων από επιρροές της δυτικής μουσικής που αλλοιώνουν το γνήσιο εκκλησιαστικό ύφος καθώς και η προβολή της ψαλτικής στη Ρωσία. 

 Η χορωδία ψάλλει τακτικά όλες τις ακολουθίες του ενιαυτού στο Μετόχι της Ι. Μ. Παντελεήμονος  Αγίου Όρους καθώς και σε πλήθος ιερών ναών και μονών εντός και εκτός Μόσχας, όπως και σε συναυλίες και χορωδιακά φεστιβάλ στη Ρωσία και αλλού.  Όλοι οι σπουδαστές μας, ανάλογα με τις δυνατότητες και τις γνώσεις τους, συμμετέχουν στις ακολουθίες. 

 Το έτος 2007 εκδόθηκε από τις ρωσικές εκδόσεις «Άγιον Όρος» («святая гора») ψηφιακός δίσκος της χορωδίας με τίτλο «Φωνή μου προς Κύριον εκέκραξα», με μέλη συντεθειμένα στην παλαιά σλαβική εκκλησιαστική γλώσσα από τους δασκάλους και μαθητές του Σχολείου μας, βασισμένα σε παλαιά κλασικά μουσικά κείμενα ψαλτικής.  

Χοράρχης της χορωδίας είναι ο Κωνσταντίνος Φωτόπουλος ενώ αναπληρωματικός χοράρχης είναι ο Ιβάν Γκριμπκώφ. 

Ηχητικά της χορωδίας μπορείτε να βρείτε και στο κανάλι μας στο youtube.