Σχολεῖον Ψαλτικῆς
Sholeion Psaltikis

Συχνές ερωτήσεις

Στο Σχολείο μας τα παιδιά μπορούν να ξεκινήσουν από την προσχολική ηλικία (4 ετών) στο τμήμα της Μουσικής Προπαιδείας. Εκεί γίνεται προετοιμασία για την ένταξή τους σε κάποιο κανονικό τμήμα. Μία καλή ηλικία για να ξεκινήσει ένα παιδί κανονικά μαθήματα είναι η ηλικία των 7-8 ετών.

Όχι, δεν υπάρχει τέτοιο όριο. Τα πιο σημαντικά στοιχεία για να γίνει κάποιος μουσικός είναι το ταλέντο, η θέληση και η μελέτη. Φυσικά όσο μικρότερος είναι κάποιος τόσο πιο πολλές πιθανότητες έχει να προοδεύσει στη μουσική.

Το Σχολείον -εδώ και δέκα περίπου χρόνια- προσπαθώντας να καλύψει όσο το δυνατόν περισσότερες ανάγκες προσφέρει στον τομέα της εκκλησιαστικής μουσικής μαθήματα για πρακτικούς ιεροψάλτες. Μέσω ενός ειδικού προγράμματος σπουδών προσανατολισμένο στις πρακτικές ανάγκες των ενοριών παρέχει με συνέπεια και υπευθυνότητα στον ενδιαφερόμενο την απαιτούμενη κατάρτιση. Το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει και μουσική σημειογραφία ως ένα επίπεδο.

Συνήθως γίνεται μία σύντομη ακρόαση, κυρίως για την ένταξή σας στο κατάλληλο τμήμα ή για μια πρώτη γνωριμία με το δάσκαλο και το όργανο (στην παραδοσιακή μουσική). Κατατακτήριες εξετάσεις μπορεί να χρειαστούν όταν ο ενδιαφερόμενος έχει προηγούμενες μουσικές σπουδές.

  • Στην εκκλησιαστική μουσική τα μαθήματα είναι κυρίως ομαδικά, σε ολιγομελή τμήματα. Υπάρχει και η δυνατότητα για ατομικό μάθημα αλλά συστήνεται μόνο σε ιδιάζουσες περιπτώσεις.
  • Στην παραδοσιακή μουσική τα μαθήματα είναι ατομικά.
  • Όλα τα δευτερεύοντα θεωρητικά μαθήματα είναι ομαδικά με δυνατότητα επιλογής ατομικού.

Τα μαθήματα πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας αλλά κυρίως τις απογευματινές ώρες. Τα πιο συνηθισμένα προγράμματα απαιτούν παρουσία στο Σχολείον δύο φορές την εβδομάδα.

Ναι, παρέχεται τέτοια δυνατότητα για όσους είναι μακριά από τα παραρτήματά μας (Αθήνα, Μόσχα). Εξαιρούνται τα χορωδιακά και ορχηστρικά σύνολα καθώς και η μουσική προπαιδεία. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τη Γραμματεία.

Διδάσκεται η εκκλησιαστική μουσική των ιερών ακολουθιών που τελούνται στις ελληνόφωνες και σλαβόφωνες ακολουθίες, στην ελληνική, ρωσική και αγγλική γλώσσα.

Επίσης διδάσκεται η ελληνική παραδοσιακή μουσική στην ελληνική και αγγλική γλώσσα.

Ναι, από το 2022 αναγνωρίστηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού οι σπουδές στην παραδοσιακή μουσική. Το «Σχολείον Ψαλτικής» είναι Σχολή Παραδοσιακής Μουσικής, που μπορεί να δώσει Πτυχία και Διπλώματα στην Παραδοσιακή ελληνική Μουσική, αναγνωρισμένα από το ελληνικό κράτος.

Το «Σχολείον Ψαλτικής» είναι ιδιωτική Σχολή Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής αναγνωρισμένη από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και με επίσημη ευλογία από την Ιερά Μητρόπολη Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος, στην οποία υπάγεται εκκλησιαστικά.