Σχολεῖον Ψαλτικῆς
Sholeion Psaltikis

Το Σχολείον

Το «Σχολείον Ψαλτικής» ξεκινά τη λειτουργία του το 2008 με στόχο τη δημιουργία μιας ορθής εκκλησιαστικής μουσικής παιδείας που θα οδηγήσει στην καλλιέργεια, προβολή και διάδοση της εκκλησιαστικής μουσικής στην Ελλάδα και το εξωτερικό.   

Από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του διακρίνεται για την ποιότητα της εκπαίδευσης που παρέχει και τη δυναμική του παρουσία στον χώρο της εκκλησιαστικής μουσικής, ενώ παράλληλα κερδίζει την εμπιστοσύνη και τη συμπαράσταση πολλών γνήσιων εκφραστών της τέχνης αυτής.     

Σύντομα οι δραστηριότητες του Σχολείου επεκτείνονται και στον χώρο της παραδοσιακής μουσικής. Με τη  σύμπραξη δεξιοτεχνών και έμπειρων δασκάλων εντάσσονται στο πρόγραμμά του η διδασκαλία παραδοσιακών οργάνων και η δημιουργία ορχηστρικών και χορωδιακών σχημάτων.   

Η ένταξη το 2018 της Σχολής Εκκλησιαστικής Μουσικής των εκδόσεων «Άγιον Όρος» στη Μόσχα  ως παράρτημα του Σχολείου Ψαλτικής, επισφραγίζει επισήμως μία ήδη υπάρχουσα σχέση και συνεργασία από το 2004 και συμβάλλει επιπροσθέτως στην επίτευξη του στόχου της προβολής και διάδοσης της εκκλησιαστική μουσικής στο εξωτερικό. Επιπλέον με τη χρήση της τεχνολογίας δίνεται η δυνατότητα σε ενδιαφερόμενους από όλο τον κόσμο να παρακολουθούν μαθήματα διαδικτυακά.    

Το υψηλό επίπεδο σπουδών του Σχολείου ενισχύεται  και από ποικίλες άλλες δραστηριότητες που διενεργούνται στον τομέα της έρευνας, της παλαιογραφίας, της μελοποιίας και των εκδόσεων.                              
Από το 2016 το «Σχολείον Ψαλτικής» λειτουργεί πλέον ως Σχολή Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής αναγνωρισμένη από το κράτος (ΦΕΚ  243/β/02-02-2017).