Σχολεῖον Ψαλτικῆς
Sholeion Psaltikis

Αθήνα

Το Σχολείον Ψαλτικής Αμαρουσίου ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2008 στην οδό Γούναρη στο Μαρούσι, με δασκάλους τους ιδρυτές του Κωνσταντίνο Φωτόπουλο και Κωνσταντίνο Μπουσδέκη και με περίπου τριάντα μαθητές της εκκλησιαστικής μουσικής.  

Στις αίθουσές του βρήκε στέγη και η ήδη υπάρχουσα χορωδία “Ἐν ψαλτηρίῳ”, που με τις τακτικές της πρόβες, τις εκδηλώσεις και τις ακολουθίες στις οποίες προσκαλούνταν να ψάλει έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη ζύμωση των μελών του, στην ψαλτική τους εξέλιξη και στη διαμόρφωση του προσανατολισμού και του ύφους της χορωδίας.  

Στις αίθουσες του Σχολείου αλλά και μετά την κυριακάτικη ακολουθία μια παρέα νέων ψαλτών συναντιόταν για να ψάλει και να συνομιλήσει για την ψαλτική!  

Αυτός ο ενθουσιασμός ενέπνευσε και προσέλκυσε και άλλους μαθητές και σιγά σιγά το Σχολείο μας άρχισε να μεγαλώνει.  

Η παρουσία μικρών παιδιών καθώς και η -υποτυπώδης αρχικά- παιδική χορωδία επίσης προσέλκυσαν και άλλα παιδιά, που βρήκαν βήμα στο ψαλτήρι και άρχισαν να αγαπούν την ψαλτική. Η χορωδία αναπτύχθηκε και έφτασε στο σημείο να μπορεί να σταθεί ως επαγγελματική χορωδία.  

Οι λοιπές δράσεις του Σχολείου με σκοπό την προβολή και εκπαίδευση της εκκλησιαστικής μουσικής είχαν ως συνέπεια την εξωστρέφεια και τη συνδιαλλαγή με πολλούς -επιφανείς και αφανείς- παραδοσιακούς ψάλτες από όλους τους χώρους της παραδοσιακής ψαλτικής. Το Σχολείο μας διατηρεί στενές σχέσεις με τους εκφραστές του πατριαρχικού ύφους στην Αθήνα αλλά και του αγιορείτικου ύφους, αφού παλαιόθεν οι ιδρυτές και οι δάσκαλοί του είχαν μεγάλη αγάπη και σεβασμό για τις ψαλτικές αδελφότητες των Δανιηλαίων και των Θωμάδων.  Όλοι αυτοί οι άνθρωποι υποστήριξαν πραγματικά το όραμά μας και βοήθησαν το Σχολείο μας να εδραιωθεί σιγά σιγά στην εκπαιδευτική και ψαλτική κοινότητα ως μία παραδοσιακή και σοβαρή μουσική σχολή.  

Το 2009 ξεκίνησε και η διδασκαλία των παραδοσιακών μουσικών οργάνων. Και στον τομέα αυτό έγιναν όλα αυτά τα χρόνια πολλές ζυμώσεις και προσπάθειες για εξέλιξη των προγραμμάτων σπουδών και για μία πιο συστηματική εκπαίδευση. Σημαντική ήταν και είναι η συμβολή των δασκάλων μας, που βοήθησαν στην καθιέρωση και αποδοχή εκ μέρους των σπουδαστών ενός σοβαρού προγράμματος σπουδών, με ποικίλα μαθήματα και φυσικά με τη δημιουργία της μαθητικής μας ορχήστρας.  

Η επιμονή των ιδρυτών και οι σχετικές λοιπές δράσεις του Σχολείου σε συνδυασμό με το κύρος και το μεράκι των δασκάλων μας βοήθησαν και σε αυτόν τον τομέα το Σχολείο μας να ξεχωρίσει ως μία παραδοσιακή και σοβαρή μουσική σχολή.  

Το Σχολείον Ψαλτικής όμως ασχολείται συστηματικά και με τη μουσικολογική έρευνα, στα πεδία της βυζαντινής μουσικολογίας αλλά και της παραδοσιακής ελληνικής μουσικής. Οι εξειδικευμένες ομάδες εργασίας του δουλεύουν εδώ και χρόνια προς όφελος και διάδοση της παραδοσιακής μουσικής.  

Το 2014 το Σχολείο μας μετακόμισε στο κτίριο που βρίσκεται σήμερα, στη συμβολή των οδών Βασιλίσσης Σοφίας και Κοιμήσεως Θεοτόκου σε ένα υπέροχο διατηρητέο νεοκλασικό κτίριο, που αποτελεί στολίδι για το Μαρούσι.  

Είναι επίσημη Σχολή Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής αναγνωρισμένη από το ελληνικό κράτος (ΦΕΚ: 243/β/02-02-2017) ενώ το σημερινό δυναμικό της αριθμεί περί τους διακόσιους μαθητές και είκοσι δασκάλους. Είναι ένας χώρος μουσικής συνάντησης και συνδιαλλαγής που σφύζει από ζωή, ένα μέρος που προσπαθεί να μείνει λίγο αποστασιοποιημένο από τον γρήγορο και σύγχρονο τρόπο ζωής, ένας τόπος που μπορεί κάποιος να περάσει μερικές ήρεμες ώρες της ημέρας.