Σχολεῖον Ψαλτικῆς
Ιδρυτές
Sholeion Psaltikis

Ιδρυτές

 

Οι ιδρυτές του Σχολείου Ψαλτικής Κωνσταντίνος Μπουσδέκης και Κωνσταντίνος Φωτόπουλος συνδέονται με φιλία από τα παιδικά τους χρόνια. Γόνοι ιερατικών οικογενειών, ακολούθησαν και οι δύο παρόμοια πορεία καθώς οι γονείς τους τούς ενέπνευσαν από νωρίς την αγάπη για την εκκλησιαστική μουσική. Κοινός τους δάσκαλος υπήρξε ο αιδεσιμολογιώτατος πρωτοπρεσβύτερος Αναστάσιος Τραϊφόρος, στον οποίο φοίτησαν και απέκτησαν το «Πτυχίο Ιεροψάλτου» και το «Δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής». 

Από τα μαθητικά τους χρόνια έψαλλαν μαζί σε ακολουθίες ενώ δεν έπαυσαν να αναζητούν τη γνήσια ψαλτική έκφραση σε φορείς (κυρίως) της πατριαρχικής και αγιορείτικης παραδόσεως. Αμέσως μόλις έλαβαν το Δίπλωμά τους, ξεκίνησαν να παραδίδουν ιδιαίτερα μαθήματα και να διδάσκουν σε Σχολές Βυζαντινής Μουσικής και Ωδεία ενώ παράλληλα άρχισαν να οργανώνουν και να διευθύνουν διάφορα χορωδιακά σχήματα. Όταν τελικά ωρίμασαν οι συνθήκες, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους ιδρύοντας τη χορωδία «Εν ψαλτηρίω» και το «Σχολείον Ψαλτικής». 

Από τις θέσεις αυτές καθώς και από τα ψαλτήρια στα οποία διακονούν, ανέπτυξαν και αναπτύσσουν πληθώρα δράσεων γύρω από την εκκλησιαστική και παραδοσιακή μουσική και έχουν θέσει ως στόχο την «παραγωγή» άξιων, παραδοσιακών ιεροψαλτών καθώς και τη βελτίωση της μουσικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα του 21ου αιώνα. 

Κωνσταντίνος Μπουσδέκης

Κωνσταντίνος Φωτόπουλος