Σχολεῖον Ψαλτικῆς
Alexios Fotakopoulos
Sholeion Psaltikis

Φωτακόπουλος Αλέξιος

Ο Αλέξιος Φωτακόπουλος γεννήθηκε στην Πάτρα το 1982. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Τοπογραφίας της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών του ΤΕΙ Αθηνών.

Σπούδασε εκκλησιαστική μουσική αρχικά με δάσκαλο το Δημήτριο Παπαγεωργίου στο Αιγάλεω. Στη συνέχεια  μαθήτευσε στην Πάτρα για δύο έτη κοντά στο γνωστό Πρωτοψάλτη και δάσκαλο Κωνσταντίνο Μακρυγιάννη (ανιψιό του Παναρέτου μοναχού Φιλοθεΐτου) και ολοκλήρωσε τις μουσικές του σπουδές στο «Σχολείον Ψαλτικής», από όπου και έλαβε το «Δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής» με βαθμό «Άριστα» το 2016. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του παρακολούθησε μαθήματα Παλαιογραφίας με δάσκαλο τον Κωνσταντίνο Φωτόπουλο ενώ αποτελεί και μέλος της ερευνητικής ομάδας Παλαιογραφίας Εκκλησιαστικής Μουσικής του Σχολείου Ψαλτικής, με αρκετές «εξηγήσεις» στο ενεργητικό του.  

Ο Αλέξιος Φωτακόπουλος έχει διατελέσει Α΄ ψάλτης στους ιερούς ναούς Υπαπαντής Καμαρών Αιγίου, Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Μεταμόρφωσης, Αγ. Νικολάου Αμαρουσίου, Αγ. Άννης Χαλανδρίου ενώ από το 2022 ψάλλει στον Ι. Ν. Αγ. Χρυσοστόμου Σμύρνης στη Δράμα.

Αποτελεί βασικό μέλος της χορωδίας «Ἐν ψαλτηρίῳ», με την οποία έχει συμμετάσχει σε πλήθος συναυλιών, εκδηλώσεων και ιερών ακολουθιών (πανηγύρεις ιερών μονών και ναών) στην Ελλάδα και το εξωτερικό ενώ έχει συμμετάσχει στις δισκογραφικές παραγωγές καθώς και στις τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές της χορωδίας. Συχνή είναι η συμμετοχή του και ως μονωδού σε συναυλίες και εκδηλώσεις.

Το 2013 ξεκίνησε η ενασχόλησή του με τη διδασκαλία της εκκλησιαστικής μουσικής ενώ από το 2016 διδάσκει αποκλειστικά στο «Σχολείον Ψαλτικής» ψαλτική, καθώς και τα Μαθήματα «Εισαγωγή στη Μελοποιία» και «Εισαγωγή στην Παλαιογραφία».