Σχολεῖον Ψαλτικῆς
Ioannis Traiforos
Sholeion Psaltikis

Τραϊφόρος Ιωάννης

Ο Ιωάννης Τραϊφόρος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1985. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας του ΕΚΠΑ. Παράλληλα έχει σπουδάσει κλασικό και παραδοσιακό βιολί για εννέα χρόνια, με δασκάλους τους δεξιοτέχνες Βασίλη Καραντάνη, Γιάννη Ζευγώλη, Γιώργο Μαρινάκη και Κυριάκο Γκουβέντα ενώ έχει παρακολουθήσει και μουσικά σεμινάρια με εισηγητή τον Αντώνη Απέργη.

Ασχολήθηκε από μικρή ηλικία με τη εκκλησιαστική μουσική με δάσκαλο τον πατέρα του,   π. Αναστάσιο Τραϊφόρο. Το 2003 έλαβε μέρος στους Πανελλήνιους Μαθητικούς Καλλιτεχνικούς Αγώνες που διοργάνωσε το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων όπου και διακρίθηκε, λαμβάνοντας το «Γ΄ Βραβείο» στη βυζαντινή μουσική. Το 2004 απέκτησε το «Πτυχίο Βυζαντινής Μουσικής» και το 2005 το «Δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής» με βαθμό «Άριστα». Από το 2013 ως το 2016 παρακολούθησε μαθήματα Παλαιογραφίας της εκκλησιαστικής μουσικής με δάσκαλο τον Κωνσταντίνο Φωτόπουλο και αποτέλεσε μέλος της ερευνητικής ομάδας Παλαιογραφίας Εκκλησιαστικής Μουσικής του Σχολείου Ψαλτικής. Ασχολείται επίσης με τη μελοποιία και το 2013 συμμετείχε στο 2ο  Διεθνή Διαγωνισμό Μελοποιίας που διοργάνωσε το «Σχολείον Ψαλτικής».

Ο Ιωάννης Τραϊφόρος έχει διατελέσει Β΄ ψάλτης του Ι. Ν. Αγ. Αθανασίου Μαρκόπουλου Ωρωπού, Β΄ Δομέστικος του Ι. Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Αμαρουσίου και Α΄ ψάλτης του Ι. Ν. Αγ. Αναστασίας Περισσού όπου διακονεί μέχρι και σήμερα.

Αποτελεί βασικό μέλος της χορωδίας «Ἐν ψαλτηρίῳ», με την οποία έχει συμμετάσχει σε πλήθος συναυλιών, εκδηλώσεων και ιερών ακολουθιών (πανηγύρεις ιερών μονών και ναών) στην Ελλάδα και το εξωτερικό ενώ έχει συμμετάσχει στις δισκογραφικές παραγωγές καθώς και στις τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές της χορωδίας. Συχνή είναι η συμμετοχή του και ως μονωδού σε συναυλίες και εκδηλώσεις.

Το 2007 ξεκίνησε η ενασχόλησή του με τη διδασκαλία της εκκλησιαστικής μουσικής, διδάσκοντας σε διάφορα ωδεία και σχολές.