Σχολεῖον Ψαλτικῆς
Ioannis Mihailidis
Sholeion Psaltikis

Μιχαηλίδης Ιωάννης

Ο Ιωάννης Μιχαηλίδης γεννήθηκε το 1995 και κατάγεται από την Αριδαία. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με ειδίκευση στη μουσική εκπαίδευση με κοινωνικά ευπαθείς ομάδες ενώ παρακολουθεί το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών «Εθνομουσικολογία και Πολιτισμική Ανθρωπολογία» του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με κατεύθυνση την εκτέλεση και ερμηνεία της παραδοσιακής μουσικής και ειδίκευση το παραδοσιακό τραγούδι.

Ασχολήθηκε από μικρή ηλικία με την ποντιακή λύρα με δασκάλους το γνωστό καλλιτέχνη της ποντιακής παράδοσης Δημήτρη Καρασσαβίδη και τον Κώστα Αθανασιάδη. Σπούδασε επίσης εκκλησιαστική μουσική με δάσκαλο το Δημήτριο Καλομοίρη και τον π. Σωτήριο Αλεβιζάκη και το 2013 απέκτησε το «Δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής» με βαθμό «Άριστα». Ο Ι. Μιχαηλίδης συμμετέχει ενεργά σε πολιτιστικά δρώμενα ποντιακών, και όχι μόνο, συλλόγων (πανηγύρια, χοροί, εκδηλώσεις και συναυλίες) παίζοντας λύρα και τραγουδώντας, ενώ έχει συμμετοχή και στη δισκογραφία.

 Έχει εμφανιστεί σε συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής, στο Ηρώδειο αλλά και στο εξωτερικό (Μιλάνο, Βενετία, Γαλλία) ως προσκεκλημένος των ελληνικών κοινοτήτων και είναι ιδρυτικό μέλος της Ορχήστρας 1919.

Το 2013 ξεκίνησε να διδάσκει ποντιακή λύρα και ποντιακό τραγούδι σε χορευτικούς συλλόγους, μουσικές σχολές και ωδεία ενώ την ίδια χρονιά ξεκίνησε και η συνεργασία του με  το «Σχολείον Ψαλτικής».

 Για να δείτε βίντεο πατήστε εδώ.