Σχολεῖον Ψαλτικῆς
Kyriakos Tapakis
Sholeion Psaltikis

Ταπάκης Κυριάκος

Ο Κυριάκος Ταπάκης κατάγεται από την Κύπρο και γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977. Είναι απόφοιτος του Μουσικού Πειραματικού Γυμνασίου-Λυκείου Παλλήνης και πτυχιούχος του τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ.

Με δασκάλους τον Αντώνη Απέργη (ούτι), τον Περικλή Παπαπετρόπουλο (ταμπουρά), τη Θεοδώρα Βάρσου (δημοτικό τραγούδι), το Βασίλη Ρακόπουλο (τζαζ κιθάρα) και τους Παναγιώτη Νεοχωρίτη και Γιάννη Αρβανίτη (εκκλησιαστική μουσική) έχει λάβει πολύπλευρη μουσική παιδεία. Επιπλέον έχει παρακολουθήσει μαθήματα Αρμονίας και Θεωρίας της Ευρωπαϊκής Μουσικής καθώς και σεμινάρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (ευρωπαϊκό πρόγραμμα «MediMuses», Ισραήλ, Τουρκία, Παλαιστίνη, Αρμενία, Λίβανος κ.ά.).

Ο Κυριάκος Ταπάκης ως δραστήριος μουσικός λαμβάνει μέρος σε φεστιβάλ και συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει ενεργή παρουσία στη δισκογραφία. Έχει συνεργαστεί με πληθώρα σημαντικών Ελλήνων μουσικών και τραγουδιστών στο χώρο της παραδοσιακής μουσικής και του έντεχνου τραγουδιού, όπως τη Δόμνα Σαμίου, την Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Βόλου, το Σωκράτη Μάλαμα, το Νίκο Πορτοκάλογλου κ.ά., τα συγκροτήματα Εργαστήρι Ανατολικής Μουσικής, Kirmizi Gul, Καφέ Αμάν, Λαλητάδες της Ροδόπης κ.ά. Είναι μέλος του συγκροτήματος «Λωξάντρα» και παράλληλα συμμετέχει σε μουσικά σχήματα πειραματικής και αυτοσχεδιαζόμενης μουσικής, όπως το Τrio Βalarom με τους Παντελή Στόικο και Λουκά Μεταξά.

Έχει διδάξει στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου στην Άρτα ενώ από το 2014 ξεκίνησε η συνεργασία του με το «Σχολείον Ψαλτικής» όπου διδάσκει ούτι, ταμπουρά, λαούτο και λάφτα. Επίσης είναι υπεύθυνος και δάσκαλος μίας εκ των τεσσάρων μαθητικών ορχηστρών του Σχολείου που -ειδικότερα για φέτος- μελετά το ρεπερτόριο των περιοχών Μακεδονίας και Θράκης.

Για να δείτε βίντεο πατήστε εδώ:

ούτι

ταμπουράς

λαούτο

λάφτα

ορχήστρα μαθητών