Σχολεῖον Ψαλτικῆς
Porfirios Fotopoulos
Sholeion Psaltikis

Φωτόπουλος Πορφύριος

Ο Πορφύριος Φωτόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1992 και είναι τελειόφοιτος της σχολής Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ. Παράλληλα έχει σπουδάσει ούτι με δασκάλους τον Αντώνη Απέργη και τον Κυριάκο Ταπάκη. 

Ασχολήθηκε από μικρή ηλικία με την εκκλησιαστική μουσική με πρώτους δασκάλους τον πατέρα του, π. Ιωάννη Φωτόπουλο και τον αδερφό του Κωνσταντίνο. Το 2008 άρχισε να φοιτά στο «Σχολείον Ψαλτικής» και το 2013 απέκτησε το «Δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής» με βαθμό «Άριστα». Ασχολείται επίσης συστηματικά με τη μελοποιία συμμετέχοντας μάλιστα στον 1ο και 2ο Διεθνή Διαγωνισμό Μελοποιίας του Σχολείου. 

Ο Πορφύριος Φωτόπουλος έχει διατελέσει Α΄ Δομέστικος και εν συνεχεία Β΄ ψάλτης στον Ι. Ν. Αγ. Κοσμά Αιτωλού στο Μαρούσι και Α΄ ψάλτης στον Ι. Ν. Αγ. Σπυρίδωνα στον Άγιο Αρσένιο Νάξου, στην Ι. Μ. Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων και από το 2020 στον Ι. Ν. Αγ. Αικατερίνης Αιγάλεω. 

Αποτελεί βασικό μέλος της χορωδίας «Ἐν ψαλτηρίῳ», με την οποία έχει συμμετάσχει σε πλήθος συναυλιών, εκδηλώσεων και ιερών ακολουθιών (πανηγύρεις ιερών μονών και ναών) στην Ελλάδα και το εξωτερικό ενώ έχει συμμετάσχει στις δισκογραφικές παραγωγές καθώς και στις τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές της χορωδίας. Συχνή είναι η συμμετοχή του και ως μονωδού σε συναυλίες και εκδηλώσεις. 

Το 2013 ξεκίνησε η ενασχόλησή του με τη διδασκαλία της εκκλησιαστικής μουσικής στο «Σχολείον Ψαλτικής» όπου και διδάσκει αποκλειστικά ενώ είναι και μέλος της επιτροπής Προγραμμάτων Σπουδών εκκλησιαστικής μουσικής του Σχολείου.  

Τέλος, την περίοδο 2017-2019 δίδαξε εκκλησιαστική μουσική και στον Ι. Ν. Αγίου Σπυρίδωνος, στον Άγιο Αρσένιο Νάξου.