Σχολεῖον Ψαλτικῆς
Homepage header
Sholeion Psaltikis

Καρανικόλας Νικόλαος

Ο Νικόλαος Καρανικόλας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1999. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Φιλολογίας του ΕΚΠΑ. Παράλληλα έχει σπουδάσει κανονάκι για εννέα χρόνια, με δασκάλους την Λουκία Κωνσταντάτου και τον Πάνο Δημητρακόπουλο, ενώ έχει παρακολουθήσει και Τροπική Θεωρία Ανατολικής Μουσικής για τρία έτη με καθηγητή τον Χρίστο Τσιαμούλη.

Ασχολήθηκε από μικρή ηλικία με την εκκλησιαστική μουσική, καθώς το 2010 άρχισε να φοιτά στα παιδικά τμήματα του Σχολείου Ψαλτικής. Συνέχισε τις σπουδές του, για να αποκτήσει το 2019 το «Πτυχίο Βυζαντινής Μουσικής» και το 2021 το «Δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής» με βαθμό «Άριστα».

Ο Νικόλαος Καρανικόλας έχει διατελέσει Β΄ Δομέστικος στον Ι. Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Αμαρουσίου και Β΄ ψάλτης στον Ι. Ν. Αγίου Κοσμά του Αιτωλού Αμαρουσίου, όπου διακονεί μέχρι σήμερα.

Αποτελεί βασικό μέλος της χορωδίας «Ἐν ψαλτηρίῳ», με την οποία έχει συμμετάσχει σε πλήθος συναυλιών, εκδηλώσεων και ιερών ακολουθιών (πανηγύρεις ιερών μονών και ναών) στην Ελλάδα και το εξωτερικό ενώ έχει συμμετάσχει στις δισκογραφικές παραγωγές καθώς και στις τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές της χορωδίας.

Η ενασχόλησή του με τη διδασκαλία της εκκλησιαστικής μουσικής ξεκίνησε το 2018 στο Σχολείον Ψαλτικής, όπου δίδαξε για ένα χρόνο, ενώ το 2019 δίδαξε για ένα χρόνο εκκλησιαστική μουσική και στον Ι.Ν. Αγ. Μυροφόρων Παλλήνης, στην ενοριακή σχολή ψαλτικής. Από το 2022 εντάσσεται στην ερευνητική ομάδα Παλαιογραφίας του Σχολείου Ψαλτικής.