Σχολεῖον Ψαλτικῆς
Homepage header
Sholeion Psaltikis

Κίσσας Ευάγγελος

Ο Ευάγγελος Κίσσας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1995. Από την πολύ μικρή ηλικία των 4 ετών συνόδευε τον πατέρα του, Σταμάτιο-Νικόλαο Κίσσα, Άρχοντα Πρωτομαΐστορα της Μ. τ. Χ. Ε. και Πρόεδρο του Εν Αθήναις Συλλόγου Μουσικοφίλων Κωνσταντινουπόλεως, στο Ιερό Αναλόγιο του Αγίου Γεωργίου Καβουρίου στη Βουλιαγμένη  Αττικής, όπου εκείνος διακονούσε ως δεξιός ιεροψάλτης.

Μετά από δεκαετή μακρά κανοναρχία στον Άγιο Γεώργιο το 2009 έγινε Δομέστικος του πατέρα του. Από το 2011 υπηρετεί ως Α΄ Δομέστικος στον Ιερό Ναό της Υπεραγίας Θεοτόκου Φανερωμένης Βουλιαγμένης Αττικής. Το Φεβρουάριο του 2013 χειροθετήθηκε Αναγνώστης από τον μακαριστό Μητροπολίτη Γλυφάδας κυρό Παύλο ενώ από τον Οκτωβρίου του ίδιου έτους ανέλαβε ως αριστερός ιεροψάλτης στον αυτό Ναό.

Παρακολούθησε από το 2010 και εξής όλα τα μαθήματα της Πατριαρχικής Παραδόσεως από τον πολιό Άρχοντα Μουσικοδιδάσκαλο της Μ. τ. Χ. Ε. Δημοσθένη Παϊκόπουλο και ωφελήθηκε πάρα πολύ.

Από το σχολικό έτος 2013-14 γράφτηκε στο Σχολείον Ψαλτικής από όπου αποφοίτησε τον Ιούνιο του 2019 και έλαβε το «Δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής» με Άριστα. Υπέβαλε ως διπλωματική εργασία διατριβή-μελέτη με τον τίτλο «Αι Ακολουθίαι των Παρακλήσεων κατά την Πολίτικην Παράδοσιν».

Το 2019 γράφτηκε στο νεοσυσταθέν τμήμα «Ψαλτική Τέχνη (Βυζαντινή Μουσική)» του «Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου».

Το 2020 ονομάσθηκε από την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, Παραδομέστικος του Πανσέπτου Πατριαρχικού Ναού Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι της Κωνσταντινούπολης. Τυγχάνει μέλος, του χορού και του Σωματείου «Εν Αθήναις Σύλλογος Μουσικοφίλων Κωνσταντινουπόλεως», αλλά και πρόσφατα του πρεσβυγενούς «Συνδέσμου Μουσικοφίλων Πέραν» στην Κωνσταντινούπολη. Παράλληλα είναι και μέλος της χορωδίας «Εν ψαλτηρίω».  Από το 2022 ξεκίνησε να διδάσκει εκκλησιαστική μουσική στο Σχολείον Ψαλτικής.