Σχολεῖον Ψαλτικῆς
Εν ψαλτηρίω στη Μητρόπολη Αθηνών
Sholeion Psaltikis

«Άγιοι του ξεριζωμού στον 20ο αιώνα», εκδήλωση του Ιδρύματος Νεότητας της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή πραγματοποιήθηκε χθες, Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022, συναυλιακή εκδήλωση που διοργάνωσε το Ίδρυμα Νεότητας και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Ο τίτλος της εκδήλωσης ήταν «Άγιοι του ξεριζωμού στον 20ο αιώνα» και ήταν αφιερωμένη σε Αγίους που είχαν καταγωγή από τα αγιασμένα χώματα της Μικράς Ασίας ή έζησαν τον βίαιο ξεριζωμό από τις πατρογονικές εστίες μαζί με τον υπόλοιπο ελληνισμό, τον διωγμό και τον του μαρτυρίου θάνατο.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον Ι. Καθεδρικό Ναό των Αθηνών και έλαβαν μέρος α) Βυζαντινός Χορός του Ιδρύματος Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του κ. Γεωργίου Δεμελή, β) ο Ψαλτικός Χορός «Ενήχημα», υπό τη διεύθυνση του κ. Σωτηρίου Κουτσούρη  και γ) η Χορωδία «Εν ψαλτηρίω», υπό τη διεύθυνση του κ. Κωνσταντίνου Φωτοπούλου.

Και οι τρεις χορωδίες απέδωσαν ύμνους από την υμνολογία των τιμώμενων Αγίων και πιο συγκεκριμένα, του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης και των Μαρτύρων της Μικρασιατικής Καταστροφής, του Αγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως, του Αγίου Αρσενίου του Καππαδόκη, του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτη, του Αγίου Γεωργίου Καρσλίδη, του Αγίου Ιακώβου του εν Ευβοία και του Αγίου Δανιήλ του Κατουνακιώτου. Επίσης, ακούστηκαν μέλη που έχουν συνθέσει μικρασιάτες μουσικοί, όπως ο Νικόλαος Πρωτοψάλτης Σμύρνης, ο Μισαήλ Μισαηλίδης και ο Εμμανουήλ Φαρλέκας.

Οικοδεσπότης της εκδήλωσης ήταν ο Αρχιμ. Συμεών Βενετσιάνος, διευθυντής του Ιδρύματος Νεότητας και Οικογένειας της Ι. Αρχιεπισκοπής, ο οποίος πραγματοποίησε την παρουσίαση της εκδήλωσης. 
Τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο εκπροσώπησε ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ι. Αρχιεπισκοπής Αρχιμ. Βαρνάβας Θεοχάρης, ο οποίος στο τέλος απηύθυνε τον καταληκτικό χαιρετισμό. Παρέστησαν, επίσης, ο Μητροπολίτης Λαοδικείας κ. Θεοδώρητος, Διευθυντής του Γραφείου εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα, ο Προϊστάμενος του Ιερού Καθεδρικού Ναού Πρωτοπρ. Θωμάς Συνοδινός, κληρικοί και πλήθος πιστών.

Για περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε να δείτε εδώ.

Email
Facebook
WhatsApp
VK
Print