Σχολεῖον Ψαλτικῆς
Sholeion Psaltikis

Εκδημία Γεωργίου Λαμπρόπουλου

Μετά λύπης πληροφορούμε τους φιλόμουσους πάντες για την προς Κύριον εκδημία του λαμπρού πρωτοψάλτου Γεωργίου Λαμπροπούλου, ενός από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της παλιάς γενιάς των ψαλτών την εποχής μας.

 Ο Γεώργιος Λαμπρόπουλος, γεννημένος στον Πειραιά το 1936, από πολύ μικρή ηλικία ξεκίνησε μαθήματα εκκλησιαστικής μουσικής κοντά στον Θεοδόσιο Γεωργιάδη και σε ηλικία 15 ετών διορίστηκε δεξιός ψάλτης του Ι. Ν. Παμμεγίστων Ταξαρχών Κορυδαλλού. Έκτοτε υπηρέτησε ως πρωτοψάλτης σε αρκετούς ναούς της Αττικής με τελευταίο σταθμό τον Ι. Ν. Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού Αιγάλεω. Λόγω της ωραίας φωνής που διέθετε αλλά και του ιδιαίτερου τρόπου ψαλσίματός του- με μεράκι αλλά χωρίς υπερβολές- προσκλήθηκε επανειλημένως από θιασώτες της βυζαντινής μουσικής  σε πολλούς ναούς ανά την Ελλάδα για να  ψάλει σε πανηγύρεις. 
Κατά την ψαλτική του πορεία συμμετείχε ως μέλος σε πολλές χορωδίες, όπως του Φ. Καππαρού, Γ. Τσατσαρώνη, Θ. Γεωργιάδη, Γ. Σύρκα, Σπ. Περιστέρη και Θρ. Στανίτσα, ενώ διέπρεψε ως μονωδός αλλά και χοράρχης με πληθώρα εμφανίσεων στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. Ασχολήθηκε και με τη διδασκαλία της ψαλτικής τέχνης ενώ πρόβαλε σταθερά την εκκλησιαστική μουσική μέσα από εισηγήσεις και ομιλίες του. Έχει τιμηθεί για τη προσφορά του από πολλούς φορείς και του απονεμήθηκε το οφφίκιο του Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Ι. Μ. Νικαίας.

Η αγάπη του για την εκκλησιαστική μουσική και τη μεταλαμπάδευσή της στις νεώτερες γενιές ήταν η κινητήριος δύναμη που τον έκανε να συμπαραστέκεται σε κάθε ευκαιρία στο Σχολείον Ψαλτικής. Συχνά ήταν κοντά μας και με πατρική αγάπη μοιραζόταν μαζί μας τις εμπειρίες και τις γνώσεις του γύρω από την μουσική. Ακούραστος εργάτης και θεραπευτής της με μεγάλη προθυμία είχε παραχωρήσει συνεντεύξεις στη ραδιοφωνική εκπομπή Ψαλτικές Περιηγήσεις, είχε πραγματοποιήσει ομιλίες προσκεκλημένος στο Σχολείον Ψαλτικής και συμμετείχε στην κριτική επιτροπή των Διαγωνισμών Μελοποιίας που διοργανώθηκαν στο παρελθόν από το Σχολείο μας.
Ευχόμαστε ο Κύριος να τον αναπαύσει και να τον κατατάξει εν χώρα ζώντων.   

Email
Facebook
WhatsApp
VK
Print