Σχολεῖον Ψαλτικῆς
Sholeion Psaltikis

Εκδημία Μανόλη Χατζηγιακουμή

Εκοιμήθη την Κυριακή  25 Φεβρουαρίου ο φιλόλογος και μουσικός ερευνητής, ο Δάσκαλος Μανόλης Χατζηγιακουμής, αφήνοντας ως παρακαταθήκη το μεγάλο ερευνητικό και συγγραφικό του έργο αλλά και εκατοντάδες μαθητές, που διέπρεψαν και διαπρέπουν στους επιστημονικούς τους τομείς.

Η βράβευσή του από την Ακαδημία Αθηνών με το “Αριστείο των Γραμμάτων”, ήταν η ελάχιστη τιμή που θα μπορούσε να του αποδοθεί για τη συμβολή του στην επιστήμη και τη μουσική παράδοση.

Πιστεύοντας ότι «η εκκλησιαστική και λειτουργική μουσική του Ελληνισμού είναι ένας από τους πιο σημαντικούς τομείς της καλλιτεχνικής και πνευματικής του έκφρασης», κατηύθυνε μεγάλο μέρος της επιστημονικής του έρευνας στη μελέτη και την ανάδειξή της. Κάποια από τα σημαντικότερα έργα του είναι οι ψηφιακοί δίσκοι «Μνημεία», «Σύμμεικτα της Εκκλησιαστικής Μουσικής» αλλά και το μεταγενέστερο έργο του «Πατριαρχικά Μουσικά αρχεία». Σε αυτά μας παρέδωσε τεράστιας αξίας και σημασίας γραπτό και ηχητικό υλικό, εκτελεσμένο από μερικούς από τους μεγαλύτερους ψάλτες του 20ού αιώνα, διασώζοντας έτσι την εκκλησιαστική προφορική μας παράδοση.

Δάσκαλε,

Το «Σχολείον Ψαλτικής» σας ευχαριστεί για τις πολύτιμες συμβουλές και νουθεσίες που κατά καιρούς του προσφέρατε.

Email
Facebook
WhatsApp
VK
Print