Σχολεῖον Ψαλτικῆς
Sholeion Psaltikis

Εκδήλωση για τα 15 χρόνια του Σχολείου Ψαλτικής

Τη Δευτέρα 22 Μαΐου 2023 στο Αμφιθέατρο του πολυχώρου Δαΐς στο Μαρούσι πραγματοποιήθηκε με επιτυχία εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση 15 ετών λειτουργίας του «Σχολείου Ψαλτικής». Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν το  Σχολείον Ψαλτικής και ο Δήμος Αμαρουσίου.

Παρουσιαστής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Νικόλαος Κανελλόπουλος, ο οποίος, εκτός από την παρουσίαση του προγράμματος, με πολύ περιγραφικό τρόπο αναφέρθηκε στη πορεία και τις δράσεις του Σχολείου Ψαλτικής τα 15 αυτά χρόνια της λειτουργίας του. Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του πανοσιολογιώτατου αρχιμαδρίτη π. Σαράντη Σαράντου και του Άρχοντος Λαμπαδαρίου Βασιλείου Εμμανουηλίδη, οι οποίοι στήριξαν το Σχολείον Ψαλτικής σε κάθε του βήμα και εκοιμήθησαν προσφάτως.


Ιδιαίτερα σημαντική για την εκδήλωση ήταν η παρουσία της χορωδίας του εν Αθήναις Συλλόγου Μουσικοφίλων Κωνσταντινουπόλεως. Η χορωδία του Συλλόγου έψαλε αρχικά έναν ύμνο υπό την διεύθυνση του Άρχοντος Μουσικοδιδασκάλου Δημοσθένους Παϊκόπουλου. Στη συνέχεια οι μαθητές και οι δάσκαλοι του Σχολείου μας ανέβηκαν στη σκηνή και έψαλαν από κοινού με τη χορωδία του Συλλόγου και υπό την διεύθυνση του Άρχοντος Δημοσθένους Παϊκούπουλου πάντα, σε μια συμβολική μουσική σύμπραξη. 

Ακολούθως απηύθυναν σχετικό χαιρετισμό ο Άρχων Μουσικοδιδάσκαλος Δημοσθένης Παϊκόπουλος και ο πρόεδρος του Συλλόγου Άρχων Πρωτομαΐστωρ Σταμάτιος Κίσσας.

Παϊκόπουλος-Κίσσας-Κοφόπουλος-Φωτόπουλος-Μπουσδέκης


Ο κ. Κωνσταντίνος Φωτόπουλος μιλώντας εκ μέρους της διευθύνσεως του Σχολείου απηύθυνε χαιρετισμούς και ευχαριστίες σε όλους τους παρόντες, τους συντελεστές της εκδήλωσης αλλά και τους ανθρώπους που συνδράμουν και συμπαραστέκονται στις παντοειδείς δράσεις του Σχολείου Ψαλτικής.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης Νικάνωρ Καραγιάννης, ο οποίος έκανε τον εναρκτήριο χαιρετισμό εκ προσώπου του Μητροπολίτου Κηφισιάς, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κυρίλλου. Παρόντες ήταν επίσης, ο πρωτοπρεσβύτερος π. Αναστάσιος Τραϊφόρος, πρώτος δάσκαλος των ιδρυτών του Σχολείου Ψαλτικής, καθώς και πολλοί ιερείς.
Τον ιεροψαλτικό κόσμο εκπροσώπησαν πολλοί ιεροψάλτες, όπως ο Άρχων Υμνωδός Ανδρέας Γκοτσόπουλος, ο Άρχων Πρωτέκδικος Χαράλαμπος Σιούφας, ο Άρχων Πρωτοψάλτης Αμερικής Φώτιος Κετσετζής, ο κ. Ευάγγελος Μένεγας, ο κ. Διονύσιος Γούτσες, ο κ. Ευστάθιος Άνατς, ο κ. Καλλίστρατος Κοφόπουλος, ο κ. Νικόλαος Τυροβόλης, ο κ. Παναγιώτης Δερμούσης, ο κ. Παναγιώτης Κίκιλης, ο κ. Απόστολος Ντέτσικας (εκ μέρους του κ. Γρηγορίου Νταραβάνογλου) και άλλοι.

Η όλη εκδήλωση περιελάμβανε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος παρουσίασαν εκκλησιαστικούς ύμνους οι μαθητικές χορωδίες. Συγκεκριμένα εμφανίστηκαν η χορωδία με τα ψαλτάκια, η παιδική χορωδία και οι δύο χορωδίες ενηλίκων μαθητών του Σχολείου. Το πρώτο μέρος έκλεισε με την χορωδία του εν Αθήναις Συλλόγου Μουσικοφίλων Κωνσταντινουπόλεως.

Στο δεύτερο μέρος παρουσιάστηκαν σκοποί και τραγούδια από τις μαθητικές ορχήστρες και χορωδίες υπό τη διεύθυνση των δασκάλων τους, οι οποίες πλαισιώθηκαν από ορχήστρα δασκάλων του Σχολείου μας.

Παιδική χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής
Email
Facebook
WhatsApp
VK
Print