Σχολείον Ψαλτικής

    Greek
      

Δοξαστικό αίνων Αγίας Φιλοθέης, μέλος Κων/νου Μπουσδέκη

Print

Το παρόν δοξαστικό των αίνων από την ακολουθία της Αγίας Φιλοθέης της Αθηναίας, μελοποιήθηκε με σκοπό να ψαλλεί στην αγρυπνία της Ιεράς Μονής Αγίας Φιλοθέης Εκάλης Αττικής (2008), την ομώνυμη ημέρα της πανηγύρεώς της, στην οποία ψάλλει ανελλιπώς ο Βυζαντινός Χορός «Εν Ψαλτηρίω» από το έτος 1998. Η μελοποίηση έγινε κατά το «ύφος» του Πέτρου Φιλανθίδη. Πανηγυρικές, μελωδικότατες και έντεχνες μουσικές γραμμές με έμφαση στα νοήματα και προσπάθεια τήρησης του τετράσημου ρυθμού, είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της μελοποιητικής πρακτικής του Φιλανθίδη. Οι μουσικές «θέσεις» που χρησιμοποιεί, όπως και ο ίδιος μας μαρτυρεί, είναι μια μίξη των κλασικών παλαιών στιχηραρικών «θέσεων» του Ιακώβου Πρωτοψάλτου –άλλοτε αυτούσιων και άλλοτε συντετμημένων -και των νεότερων σύντομων στιχηραρικών του Πέτρου Πελοποννησίου.

Ο Φιλανθίδης, που έζησε στα τέλη του δεκάτου ενάτου και αρχές του εικοστού αιώνα αποτελεί, σίγουρα, μεγάλη μουσική φυσιογνωμία της εποχής του και όχι μόνο. Το έργο του, είναι μοναδικό και πρωτότυπο καθώς εισάγει ένα νέο «είδος» μελοποιίας. Τα μελοποιήματά του, περιέχουν μεν καινοτομίες, δεν ξεφεύγουν όμως από το απαιτούμενο σοβαρό, μεγαλοπρεπές και εκκλησιαστικό πλαίσιο που επιβάλλει η ιερά παράδοσή μας. Για το λόγο αυτό, επικράτησε με τα χρόνια και στο Άγιον Όρος, παραμερίζοντας, βέβαια, σε πολλές των περιπτώσεων το Δοξαστάριο του Ιακώβου (δυστυχώς). Έφτασε δε, ειδικά για τις ενορίες "στον κόσμο", σε σημείο να θεωρείται η καλύτερη και μέση λύση (από απόψεως χρόνου) κατά την επιλογή του δοξαστικού που θα ψαλλεί.

 

1

 

 

 

a

 

 

 

b

 
You are here:

Latest News

Music Preparatory class

The music preparatory class of Sholeion Psaltikis is a class focused on children from 3,5 to 6 years old. Children at this age are hungry for knowledge and they want to explore the world. Because of that everything we show them with delectable way they understand it very easy and quick. At this hungry we rely with purpose to open the music horizons of the children. For more details press here.

Πόσο συχνά ακούτε ελληνική παραδοσιακή μουσική;
 

Tampouras - Lute from Konstantinople - Byzantine music

Acquire a deep knowledge of Byzantine music with the help of a traditional music instrument. For more informations see here.