Σχολείον Ψαλτικής

    English (United Kingdom)
      

Πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος Κοκολάκης, εφημέριος Ι. Ν. Τιμίου Σταυρού Παπάγου.

Εκτύπωση

Θέλω κάτι να σου ψάλλω... Εν Ψαλτηρίω

 

 

 

Για να αγαπήσει κανείς τα τροπάρια της λατρείας μας πρέπει βεβαίως να έχει καθαρή καρδιά και τη φώτιση του Αγίου Πνεύματος, αλλά και να τα ακούει να ψάλλονται  ευφώνως, μελωδικώς και με νόημα.

Για να τα ψάλλει όμως κανείς με αυτόν τον τρόπο, θα πρέπει βεβαίως και πάλι να χει καθαρή καρδιά, αλλά και άριστη γνώση της Βυζαντινής Μουσικής. Και οι δύο λοιπόν βασικοί ποδηγέτες της σχολής «Εν Ψαλτηρίω» μαζί με τούς εκλεκτούς συνεργάτες τους στη μουσική και στα όργανα, διαθέτουν όλα τα παραπάνω προσόντα, ή μάλλον και κάτι παραπάνω! Έχουν Ορθόδοξο φρόνημα και ήθος!

Παράλληλα αγαπούν αυτό πού κάνουν, αλλά και κάνουν τούς μαθητές τους να το αγαπήσουν. Αμοιβαία και οι μαθητές αγαπούν αυτούς από τούς οποίους μαθαίνουν, και αγαπούν μαζί αυτό πού τούς μαθαίνουν.

Εντρυφής Μαθητεία των λέξεων των τροπαρίων, ταπεινό ύφος, ανεπιτήδευτη έκφραση, ανυπόκριτη γλυκύτητα, ακριβής εκτέλεση, εύστοχη και καθαρή απόδοση και εκκλησιαστικός συγχρονισμός είναι τα βασικά χαρακτηριστικά πού μεταλαμπαδεύουν οι δάσκαλοι στους μαθητές τους κατά τη ψαλμωδία.

Χαίρονται και χαιρόμαστε τα ακούσματα. Ο νους μας ανάγεται στον Ουρανό, η ψυχή μας θεάται τα κάλλη του άκτιστου Θεού, η καρδιά μας αγάλλεται  και όλος ο άνθρωπος μεταμορφώνεται σε υψιπέτη, βιώνοντας την καλή αλλοίωση.

Τί άλλο θέλεις; Να παραμείνουν όλοι τους ταπεινοί, ευλογημένοι και δραστήριοι.

Η εκμάθηση των παραδοσιακών οργάνων από την άλλη, έχει έναν μοναδικό απλό χαρακτήρα. η άνεση, η ηρεμία και η πλούσια γνώση των δασκάλων μεταφέρουν στους μαθητές ευκολότερα το έντεχνο στοιχείο της παραδοσιακής μουσικής. Έτσι ἡ ενόργανη παραδοσιακή μουσική γίνεται ζηλευτή και αποκτά μία ουσιαστική ζωντάνια πού κάνει τον κουρασμένο άνθρωπο της εποχής μας να ανασαίνει, να αναπαύεται, να ξαναπαίρνει θάρρος να συνεχίσει τον αγώνα του, μια πού δεν είναι μόνο πνεύμα αλλά και σώμα με καρδιά και νεύρα.

Με μία πρόταση, στη σχολή «Εν Ψαλτηρίω», δάσκαλοι και μαθητές γλεντούν θεανθρώπινα τη ζωή τους!

 

 

Πρωτ. Βασιλείου Κοκολάκη,

εφημερίου Ι.Ν. Υψώσεως Τιμίου Σταυρού Χολαργού

 
You are here:

Τελευταία Νέα

Ο Κυριάκος Γκουβέντας στο "Σχολείον Ψαλτικής"

Από φέτος στο «Σχολείον Ψαλτικής» θα διδάσκει ένας από τους μεγαλύτερους δεξιοτέχνες του παραδοσιακού βιολιού, ο Κυριάκος Γκουβέντας.​ ​Δυνατότητα ατομικών και  ομαδικών μαθημάτων για τους ενδιαφερόμενους όλων των ηλικιών.​ Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

 

 

 

Πόσο συχνά ακούτε ελληνική παραδοσιακή μουσική;
 

"Ψαλτικές Περιηγήσεις" στα FM

Ακούστε στους 91.2 των FM, κάθε Σάββατο στις 7.30 μ.μ., την εκπομπή «Ψαλτικές Περιηγήσεις» που παρουσιάζουν οι ιδρυτές της Σχολής μας.