Σχολείον Ψαλτικής

    English (United Kingdom)
      

19-11-2012. Η βυζαντινή μουσική στις σλαβόφωνες χώρες

Εκτύπωση

«Είναι σίγουρο ότι η βυζαντινή μουσική δεν αφήνει κανένα μας αδιάφορο. Ή μας αρέσει υπερβολικά ή δεν μας αρέσει καθόλου». Αυτά είπε κάποια ακροάτρια στα μέλη της βυζαντινής χορωδίας της Μόσχας μετά από μια ακολουθία. Πράγματι η βυζαντινή μουσική καθίσταται για δεύτερη φορά «σημείο αντιλεγόμενο» στην ιστορία των σλαβικών εκκλησιών.

Περισσότερα...
 

26-03-2011. Η Ψαλτική Τέχνη στη διάρκεια του εικοστού αιώνα, Γεωργίου Κ. Αγγελινάρα

Εκτύπωση

[Για τη δημοσίευση της ομιλίας του κ. Αγγελινάρα στο Σχολείον Ψαλτικής, στις 4-2-2011, βλ. εδώ]
[Για φωτογραφίες από την ομιλία πατήστε εδώ.]
[Όλη η ομιλία σε pdf.]

 

11-02-2010. ''Ο Δεύτερος Ήχος κατά το Χρύσανθο εκ Μαδύτων", Νικ. Θεοτοκάτου

Εκτύπωση

Νικολάου Θεοτοκάτου
Νομικού – Καθηγητού Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Πρωτοψάλτου Ι. Ν. Αγ. Αναργύρων Πευκακίων (Αγ. Παρασκευής Αττικής)
Για να δείτε ολόκληρο το άρθρο πατήστε εδώ.

   

01-09-2009. Η μελοποιία ως αναπόσπαστο μέρος της βυζαντινής μουσικής και η προβληματική της στη σύγχρονη εποχή

Εκτύπωση

[Ανακοίνωση στο διεθνές συνέδριο που οργανώθηκε από το Dimitry Razumovsky Centre for the Study of Church Music of Moscow P.I. Tchaikovsky Conservatoire and Russian Music Department, με θέμα “Current Problems in the Study of the Art of Chanting: Research and Practice” (For the 120th anniversary of D.V. Razumovsky’s death) καιτοοποίο πραγματοποιήθηκε στις 12-16 Μαΐου του 2009 στη Μόσχα. (Το πρωτότυπο κείμενο γράφτηκε και παρουσιάστηκε στη ρωσική γλώσσα)]

Το θέμα της μελοποιίας στη βυζαντινή μουσική, παρά το γεγονός ότι παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, είναι κάπως παραμελημένο από επιστημονικής απόψεως στις μέρες μας και από όσο γνωρίζω η έρευνα του θέματος «μελοποιία» είναι σε εμβρυακή κατάσταση. Δίνουμε κυρίως έμφαση στο στοιχείο της έμπνευσης, ενώ αγνοούμε τους κανόνες που τη διέπουν, την ασφαλιστική δικλείδα για την επίτευξη του στόχου της εκκλησιαστικής μελοποιίας: η μουσική επένδυση της λατρευτικής υμνογραφίας της εκκλησίας. Το θέμα βέβαια είναι ασύλληπτα μεγάλο και με την παρακάτω παρουσίαση δε φιλοδοξώ να το καλύψω εξ’ολοκλήρου. Ωστόσο, πολλά από όσα παρατίθενται συνοπτικά κατωτέρω, είναι καρπός της χρόνιας ενασχόλησής μου με τις μεταγραφές κλασσικών μαθημάτων στη σλαβονική γλώσσα, καθώς και της γενικότερης εντρύφησής μου στη μελοποιία και τα οποία θα γίνουν αντικείμενο μελλοντικών δημοσιεύσεων (παράδειγμα η κωδικοποίηση των συντόμων στιχηραρικών θέσεων όπως τις χρησιμοποιεί ο Πέτρος Λαμπαδάριος).

Περισσότερα...
 
Σελίδα 2 από 3
You are here:

Τελευταία Νέα

Ο Κυριάκος Γκουβέντας στο "Σχολείον Ψαλτικής"

Από φέτος στο «Σχολείον Ψαλτικής» θα διδάσκει ένας από τους μεγαλύτερους δεξιοτέχνες του παραδοσιακού βιολιού, ο Κυριάκος Γκουβέντας.​ ​Δυνατότητα ατομικών και  ομαδικών μαθημάτων για τους ενδιαφερόμενους όλων των ηλικιών.​ Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

 

 

 

Πόσο συχνά ακούτε ελληνική παραδοσιακή μουσική;
 

"Ψαλτικές Περιηγήσεις" στα FM

Ακούστε στους 91.2 των FM, κάθε Σάββατο στις 7.30 μ.μ., την εκπομπή «Ψαλτικές Περιηγήσεις» που παρουσιάζουν οι ιδρυτές της Σχολής μας.